неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бурак Малчок, който говори чрез музиката на ней

Бурак Малчок, който говори чрез музиката на ней

Бурак Малчок е само на 29 години, а вече е пътувал по целия свят с музиката си. Стигна и до Родопите, на Беглика фест. Свири на ней – по думите му много прост дървен духов инструмент, който прилича на човешко същество – проговаря само ако знаеш как да се отнасяш с него.

Музикантът общува чрез ней още от дете. „Когато учех в гимназията в Анталия, имах доста проблеми с уроците в училище. Почувствах, че исках да бъда по-отворен, исках да изразя себе си, исках да дам свобода на думите, но всеки път те се оказваха заклещени. Тогава открих ней, а ней изразява всички наши чувства. Ней е ръцете ми, душата ми, гласът ми, всичко неизказано в мен“, разказа Бурак Малчок пред Би Ай Ти.

Ней е класически инструмент в турската фолклорна музика. Това е флейта с вертикално разположен отвор. Бурак Малчок свири стари автентични мелодии. „Когато свиря на ней, все едно говоря, само че не с думи. Наричам музиката любов. Когато човек се влюби, не може да говори с думи, не може да опише с думи всичко, което усеща. Когато свиря, се чувствам точно така и за мен музиката е част от любовта“, сподели още музикантът.

Ней е инструмент, дълбоко свързан с философията персийския поет и суфийски мистик от 13-ти век Руми. Той свирел на ней, докато предавал знанията си на хората в Средновековния мюсюлмански свят. За 800-та годишнина от рождението на Руми ЮНЕСКО организира концерт, в който участва и Бурак Малчок. „Беше много специален концерт за мен, защото свирих на ней с прекрасни музиканти от целия свят – от Иран, от Египет, от Франция, от целия свят. Беше огромно удоволствие и наистина специално преживяване за рождения ден на Руми. Имаше около 20, може би 25-ма музиканти, които свириха на ней едновременно, в еднакъв ритъм, сякаш сърцата ни туптяха еднакво. Беше много специален концерт“, разказа Малчок.

Още за Бурак Малчок и магичните мелодии на ней вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …