сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бум на лавандулово масло, интерес и към екзотичния български здравец

Бум на лавандулово масло, интерес и към екзотичния български здравец

Наблюдава се бум на лавандулова реколта и производство на лавандулово масло в България, както и интерес към екзотичния ни здравец.

Това разказа Пламен Станковски, експерт и производител на етерични масла. Той коментира в еМисия България тенденцията за търсене на биопродукти в козметичния бранш и мястото на българските производители в него.

По думите на Станчовски климатът у нас е доста по-благоприятен от този в Турция, например, и спомага за доброто качество на етеричните масла.

„Доколкото съм запознат и през социализма сме били лидер в производството на лавандула и лавандулово масло. Сега отново има интерес към отглеждането на маслодайни растения и се възражда производството на етерични масла. През последните години дори България произвежда най-голямото количество лавандулово масло в света“, подчерта експертът.

Той разказа и за интереса към по-екзотични растения у нас.

„Салвията бе сериозен продукт в листата на българското производство на етерични масла, но преди години възникна търсене на салвиев конкрет, който изцяло измести производството на маслото, подмени сортовия състав и сега сортът за производство на масло е почти загубен у нас. Напоследък маточината е също много популярен продукт. Българският здравец пък е наистина екзотичен продукт в света. Той е познат, но защото е диворастящ и не може да се култивира, както и други подобни рестрикции го правят бутиков продукт, но съществува интерес към него“, отебеляза Пламен Станчовски.

Повече за тънкостите в производството на етерични масла вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …