понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Будител на годината“: Да застанеш от светлата страна на живота
Енчо Керязов с награда "Икар". Снимка: БГНЕС, архив

„Будител на годината“: Да застанеш от светлата страна на живота

Световноизвестният цирков артист и акробат Енчо Керязов бе избран за „Будител на годината“ 2015 в кампанията на радио FM+. Пред еМисия България радиоводещата Калина Стефанова обясни, че кампанията цели да насочи фокуса към номинираните личности, защото това са „хора, които всеки ден застават от светлата страна на живота“. За избора си радио FM+ се доверява основно на своите слушатели, които чрез вота си избират победител в класацията.

Самият Енчо Керязов сподели пред BiT, че отличието присъжда основно на своята фондация (фондация „Енчо Керязов“ ­ бел. ред.). Тя насърчава талантливи български младежи в развитието им в конкретни области – образование, изкуство или спорт.

Номинират се по три деца във всяка от трите категории. Шестчленна комисия определя тримата победители, които се награждават на събитието „Нощ на звездите“.

До тази година фондация „Енчо Керязов“ подкрепяше деца от родния на акробата Ямбол. Предстои дейността ѝ да се разшири и да достигне национален обхват.

Основната цел на артиста е да мотивира избраните деца и да повдигне духа им.

Съвременни будители

Пример за съвременни български будители са и двама младежи – представители на проекта „Българска история“, Иван Кънчев и Ивомир Колев. Те също са били номинирани в класацията.

Не приемат себе си за будители, но са щастливи от признанието, споделиха в еМисия България. Според Ивомир Колев да си будител днес е много по-лесно и най-добрият начин да „събудиш“ някого е да го мотивираш чрез собствения си опит. Докато в миналото това често е означавало да рискуваш дори живота си, допълни той. По думите на Иван Кънчев да си будител означава да си „добър гражданин“.

За своята дейност двамата казват, че сайтът им намира признание от публиката. Това ги мотивира да създадат и втора интернет страница с видеосъдържание, което визуализира създаденото в „Българска история“. Новият проект е насочен предимно към по-младите хора и най-вече – към учениците.

Целта на младежите е с тези 4-5-минутни клипове да „влязат в българските училища“. „Борим се да направим историята модерна с това, което ние можем. Надяваме се всеки да се включи в тази борба“, завърши Иван Кънчев.

[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2015/11/0211Buditeli.mp4[/KGVID]

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …