сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Брюксел размахва пръст на Унгария и страните, които не спазват квотите за бежанци

Брюксел размахва пръст на Унгария и страните, които не спазват квотите за бежанци

Ударен ден за Европейската комисия. Решения и сериозни предупреждения се чуха в сряда към Унгария и Полша. Брюксел размаха пръст и на страните, които не спазват квотите за бежанците и приемането на мигранти по споразумението с Турция.

Кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова разказва подробностите.

Европейската комисия предупреди Унгария, че рискува да бъде съдена заради няколко решения на премиера Виктор Орбан, които засягат политики в областта на висшето образование, неправителствените организации и правилата за убежище.

Тема на раздора е най-вече затварянето на Централноевропейския университет в Будапеща, финансиран от милиардера Джордж Сорос, което предизивика масови протести.

Новото законодателство за миграцията предвижда всички имигранти да бъдат затворени в лагери от закрит вида, а други нови закони – неправителствените организации да декларират финансиране от чужди източници. Проблем за ЕК е и национално допитване „Спрете Брюксел“ – шест въпроса към унгарския народ за разпределянето на компетенциите между националните власти и Брюксел, вкл. данъците и цените на тока и водата.

ЕК даде двуседмична отсрочна на себе си и Орбан, за да се опитат да постигнат някакво разбирателство по въпроса, съобщи Димитрова.

ЕК обвини и България, че приема твърде малко емигранти. Според данни от поредния доклад за изпълнението на квотите за разселване, България, Кипър, Гърция, Хърватия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения все още не са приели нито един бежанец по споразумението с Турция.

ЕК настоява държавите да въведат месечни планове за разселване, да увеличат възможностите си за обработване на молбите и да съкратят времето за отговор по тях. Препоръчва се да се избягват и прекалено ограничаващите предпочитания към кандидатите.

Чуйте подробности:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …