четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Културно / „Бруклин“ – маршрутът, който всеки извървява по свой начин

„Бруклин“ – маршрутът, който всеки извървява по свой начин

„Бруклин“ разказва историята на младата Ейлиш Лейси, която заминава за Бруклин, Ню Йорк в началото на 50-те години, в търсене на по-добро бъдеще.

Романът на ирландския писател Колм Тойбин може да се чете като история за емиграцията, за Ирландия от средата на XX век, но и за вътрешното преживяване на промените и малките избори, които определят живота.

Едноименният филм на режисьора Джон Кроули по сценарий на Ник Хорнби получи високите оценки на зрителите и критиците в края на миналата година. Малко след филмовата премиера романът излезе на български език.

Десислава Микова разговаря с преводача Бистра Андреева.

Вижте също

КултурНО: Найджъл Кенеди свири 3 произведения на Георги Андреев в България през септември

Найджъл Кенеди се завръща в България през септември. Освен новия прочит на „Годишните времена“ от …

Един коментар

  1. Мария Георгиева

    Слушах с удоволствие интервюто за Би Ай Телевизия с моята племенница Бистра Андреева,която още с първата си преводна книга получи специална награда. Прочетох с удоволствие и романът „Бруклин“ на Колм Тойбин ( 1955 г.роден в Ирландия). Определено това е поезия в проза.Несъмнено преводът е много добър.Героите-достоверни,усещаш настроенията в семейството,в приятелския кръг,съседския…Въздействат ти човешките емоции,доверяваш им се,вълнуваш се…Млад човек,обича родното си място,не мечтае за подвизи,има примера на братята си,но Случайно предложение,организирано от сестра и ,променя начинът и на мислене заради безработицата в Ирландия през 50-те години.Естествената фабула,героите,от народа,взаимоотношенията им ставаш съпричастен към съдбата им.Вълнуваш се какво ще избере Ейлиш Лейси между дълга и любовта.Непрекъснато си мислих как имиграцията на младите у нас е съвременния „кървав данък“.Като на гара заприличава всичко около нас.Едни заминават окончателно към,да се надяваме,по-щастливи светове.Тия,които са тук,живеят като на перон-очакват да заминат.