понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Британски икономист с лекция у нас: Британската икономика има сериозни и дълбоки структурни проблеми

Британски икономист с лекция у нас: Британската икономика има сериозни и дълбоки структурни проблеми

Британската икономика има сериозни и дълбоки структурни проблеми, смята водещият британски икономист Джеймс Мидуей, който ще говори за тях, както и за възможните решения, тази вечер от 19 ч. в хотел „Хилтън“ в София.

От 2016 г. Мидуей е и икономически съветник на ръководството на Лейбъристката партия. Той е бил няколко пъти в България досега, а днес ще изнесе лекция за икономическата политика на лейбъристите.

Като основни проблеми в икономиката на страната си той очерта ниските заплати, несигурността на работния пазар, малкото инвестиции, разчитането на евтина и несигурна работна ръка, стагнацията и срива в производителността, непрекъснатото вземане на заеми от домакинствата, изключително високите цени на имотите и наемите и др.

Във Великобритания обществените услуги и държавата не са в добро състояние, категоричен е експертът.

Според него около миграцията съществуват много митове, които обслужват опортюнистични политици от типа на Найджъл Фараж.

По думите му икономическите доказателства са еднозначни – мигрантите не пречат на заетостта на британците или на техните заплатите. Ако вземете източноевропейците пък, те внасят много повече данъци в икономиката, отколкото вземат социални осигуровки, добавя Мидуей.

По думите му орязването на социалните плащания уврежда нещата още повече, вместо да дава обещаваните резултати.

„Лейбъристите искат да въведат правилото за фискална достоверност, т.е. какъв ще бъде балансът по търговската сметка за пет години напред.

Ние не сме против фискалната дисциплина, а искаме икономиката да действа на друг принцип – на по-голямо заплащане, сигурен труд и т.н.“, казва още експертът.

По думите му Брексит би довел страната до шок и риск от рецесия, което би означавало още повече мизерия и затягане на колани. Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …