четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Британец: България е моят дом и няма да се върна във Великобритания, референдумът ме убеди

Британец: България е моят дом и няма да се върна във Великобритания, референдумът ме убеди

Аз живея в България и тя е моят дом. Нямам намерение да се върна във Великобритания и може би референдумът ми помогна да вземе твърдото решение.

Това каза Саймън Фийк, един британец, който живее у нас, в коментар на новината, че Обединеното кралство реши да напусне Европейския съюз.

Саймън посещава България за пръв път през 1997 г. , когато идва на ваканция и използва студентския си заем. Днес, след 8 години, в които живее постоянно в България, казва, че обича страната и открива много сходства между българите и британците. Убеден е, че тук има повече възможности, отколкото във Великобритания. Казва, че няма намерение да напуска Балканите и България.

Аз съм икономически мигрант и не съм по-различен от една българка, която чисти хотелски стаи във Великобритания, например, допълва Саймън.

Съветът му към българите, решили да заминат и работят във Великобритания, е : „Върнете се вкъщи“.

„Роден в Германия, живял съм в Канада, но България има всичко, от което един човек може да има нужда – прекрасна природа, малко население, умни хора. Какво може да иска още човек“, казва Саймън и допълва, че любимите му места в България са Батак, Стара планина, всяко място в Родопите.

„Наистина съм късметлия“, категоричен е.

За референдума на Острова казва, че не е гласувал, тъй като смята, че решението трябва да бъде взето от британците, които живеят там.

„Но съм против референдумът да се използва като начин добре платените политици да се измъкнат от вземането на решения“, категоричен е Саймън и допълва, че политиците са използвали възможността да свият рамене и да кажат: „Това не е мой проблем“, и да оставят на хората уж да решат.

И все пак допълва, че меко казано тази сутрин се е събидил в шок.

„Интересно бе, че моите приятели се разделиха 50 на 50. Едните, които подкрепяха оставането, са много разстроени и се усещат като неевропейци. А другите са много щастливи, като смятат, че светът ще се промени много бързо, но това няма да стане“, обясни обще той.

„Светът е много различен от времето, когато сме били империя. Великобритания е велика държава, но мисля, че политиците ни предадоха като оставиха хората да решат без да знаят ясно последствията“, смята още Саймън, като допълни, че не вярва на политиците, не само на Острова.

Вижте цялото интервю с него във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …