събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Брекзит – вот за минало, което ползва единствено елитите

Брекзит – вот за минало, което ползва единствено елитите

Брекзит разкри едно тотално разделение във Великобритания, което едва ли бе осъзнато по този начин досега. Много хора не си даваха сметка колко дълбоки са страховете от имиграцията, от чужденците, от расовото разделение. Мнозина казваха, че искат да си върнат страната обратно и може би успяха, но на останалите, чиято страна беше спокойна, толерантна, мултикултурна, тя им бе отнета.

Това коментира за резултата от референдума на Острова д-р Емилия Славова, преподавател в катедрата по англицистика и американистика на СУ. Самата тя е учила и живяла една година в Оксфорд и преди дни написа статус във „Фейсбук“ страницата си, в който си припомня едно свое прозрение преди заминаването си оттам преди 15 години:

„Цялата тази прелест около мен, тези перфектно поддържани градини, лабиринти, езерца, фонтани, мраморни статуи, елегантни сгради, този охолен и изискан живот, от който и аз бях станала част за кратко, всъщност съществуваше единствено заради стотиците, хилядите невидими хора от обслужващия персонал, майстори, прислуга, камериерки, градинари, шофьори, готвачи, и т.н. и т.н., които с цената на огромен труд осигуряваха ежедневния комфорт на малцина избрани. Този живот съществуваше заради милионите хора, завладени от Британската империя по целия свят, от които тя беше изсмукала богатствата и разкоша си. И това няма как да бъде пренебрегнато, когато се възхищаваме на достиженията на британската култура. Давах си сметка, че ако аз живеех там, шансът да се родя като прислуга беше много по-висок от шанса да се родя аристократка.“

Британците гласуваха за миналото си, очаквах много повече от 48% да гласуват за бъдещето си, отбеляза тя.

По думите й тъгата по миналото, изразена в призива „Върнете ни Великобритания“, е базирана на това класово разделение, което на практика ползва много малко хора. Днес Великобритания, макар пълна с чужденци, е много по-добро място за живеене за повечето хора, отколкото преди 50-100 години, убедена е тя.

Славова припомни и как за няколко поколения българи отварянето на границите към Великобритания и Западния свят е бил невероятен шанс, за който днешните младежи дори не си дават сметка.

Само 17% във Великобритания имат пари и достъп до частните училища, които произвеждат политическите и обществени лидери, посочи и Теодора Шорт, бивш продуцент и водещ в българската секция на Би Би Си и понастоящем преподавател по френски в престижно частно училище там.

Ако хората искат да си върнат миналото, то ще бъде само за тези проценти, докато останалите ще се върнат там, където само преди 40 години бе страната, наречена „болният човек на Европа“ при влизането си в европейската общност. Великобритания се вдигна на крака именно благодарение на ЕС, а днес лондонското Сити е най-силният финансов пазар на света, припомни тя.

Според Шорт много от гласувалите за излизане от ЕС не са си давали сметка и не са вярвали, че това действително може да се случи, а резултатът изведнъж е лигитимирал тенденциите на расизъм и ксенофобия. По думите й ироничното е, че именно хора от вътрешността на страната и провинцията, които имат най-малко досег с имигранти и чужденци, са гласували за излизане.

Шорт изрази и съжаление, че британските медии не информират добре гражданите за това какво представлява ЕС и какво се случва в него, а от децата с европейските институции са запознати най-вече тези, които избират да учат факултативно предмета „правителство и институции“. По думите й много от останалите ученици не са наясно с устройството на държавата, с разликата между правителство и парламент или с имената на премиера и министрите.

Бях част от медийната атмосфера в продължение на 11 години и мисля, че оттогава нещата се влошиха под влиянието на медийния блок на Рупърт Мърдок, като дори Би Би Си започна да опростява информацията, журналистиката на задълбочения анализ и разследванията започна да развива страх от това какво може да се случи, дали ще получи подкрепа политическа и социална подкрепа, посочи още Теодора Шорт.

Чуйте коментарите и на двете събеседнички във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …