неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Божидар Николов провери сметките на Софийския университет в Сметната палата

Божидар Николов провери сметките на Софийския университет в Сметната палата

За втори път през последните три години Сметната палата отказа да приеме финансовия отчет на Софийския университет. Причината е в големите разминавания в документите на централното счетоводство и тези на отделните факултети.

От Алма Матер обявиха, че скоро ще функционира и обща електронна система. Пътуващият ни репортер Божидар Николов разговаря с председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

„Един отказ от заверка на годишен финансов отчет означава, че данните в отчета не дават вярна представа за имуществото, с което се разполага и оперира. Следва да уведомим министъра на финансите. Ако има и други нарушения, свързани с националното законодателство, сигнализираме и други компетентни органи“, обясни Цветков.

„Наблюдаваме и отклонения, и нарушения. Причините за това голямо разминаване трябва да установи СУ и да ни уведоми. Извършваме и текущ контрол и проверки за периодичните финансови отчети. Тези отклонения се повтарят от години“, заяви Цветков.

Вижте повече за одита и нарушенията на университета в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …