неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Божидар Лукарски, единственият политик, съдил Сашо Диков, на гости в „Просто Диков“

Божидар Лукарски, единственият политик, съдил Сашо Диков, на гости в „Просто Диков“

Божидар Лукарски, презибраният лидер на СДС, е първият политик в дългогодишната кариера на журналиста Сашо Диков, който го съди за обида и клевета. Въпреки спора между тях, той гостува на водещия в предаването му „Просто Диков“.

Диков разказа, че политикът е завел две дела срещу него. По едното двамата ще се съдят докрай, като то вече е минало на първа инстанция и съдията от Софийския районен съд е отсъдил, че клевета няма, но има обида, за която журналистът ще трябва да изплати 3000 лв. компенсация на държавата. Сашо Диков обяви, че с адвоката си Татяна Дончева ще обжалват на втора инстанция.

Второто дело е по случай от 2015 г., когато Диков нарича „безобразен нахалник“ Лукарски в разговор в парламента, в отговор на коментара на политика, че бившият спортист се е провалил на олимпиадата в Инсбрук през 1976 г. и че е потрошил напразно държавни средства. Сашо Диков се извини публично в студиото за думите си, по съвет на адвоката си, с което спорът между двамата ще се смята за приключен.

По отношение на сградата на ул. „Раковска“ 134, Лукарски каза, че не се е виждал с премиера по въпроса, но има разговори с колегите си от ДСБ, АБВ и „Движение 21“, като се обсъждат общи юридически предложения за промени в Закона за политическите партии, така че тези формации, които не влязоха в парламента, но отдавна водят политически живот, да могат да продължат да съществуват и разполагат със своя клубна база.

Лукарски отрече подаването на оставка като лидер на СДС да е било театър само за да бъде преизбран. Прецених, че имам вина към десните избиратели, това беше чисто емоционално решение, но в крайна сметка над 80% гласуваха за мен, каза той. Представлявам доста изборатели и съм длъжен да се вслушам в техния глас, добави политикът.

Политика може да се прави и извън парламента и властта, може да бъдеш коректив и да имаш забележки и конкретни предложения към управляващото мнозинство, каза той в отговор на въпрос какво ще прави без „залъче“ от Борисов.

Лукарски заяви още, че подписването на споразумение, че няма да участват в коалиционно управление с ГЕРБ, е било стратегия, измислена от Радан Кънев. По думите му включително самият Кънев си е давал сметка, че няма с кого другиго да управляват, но ги е посъветвал да кажат това едва след изборите, а дотогава да изповядват тази мантра в името на избирателите си. Доста хора бяха свидетели и вкл. от ДСБ се учудиха на това изявление, но в крайна сметка решихме, че това е някакъв начин да привлечем повече избиратели, призна Лукарски.

И в СДС, вкл. и голяма част от десницата, мислим, че в сегашните български реалности ако трябва да се реализират идеи през управление, това може да стане само с най-близката ни партия в ЕНП – ГЕРБ, добави той.

Явно е по-хитър политически от нас, отговори той пък на коментара на водещия, че Борисов ги е „прегърнал, задушил и изплюл“, като посъветва „патриотите“ също да внимават. Всички хубави неща по времето на Борисов-2 бяха вследствие на идеите на ГЕРБ, а всичко лошо се дължеше на Реформаторскияя блок, които имаха най-тежките ресори, този филм ще го гледат и патриотите тепърва, констатира иронично той.

Не усещам примката на Сотир Цацаров, не бих казал, че има особена роля на прокуратурата, заяви Лукарски и по темата за ролята на главния прокурор. Той каза, че не се притеснява от натиск, тъй като е чист пред себе си.

Божидар Лукарски коментира и казуса с 15-те млн. стари дългове на ВМЗ, както и случая с Гроздан Караджов и обвинението, че е източвал „Теленор“ и още редица теми – чуйте обяснението му и равносметката за свършеното и несвършеното по време на министерстването му от целия разговор с него. Вижте и как отговори на обвиненията, че негова заместничка по „интересен“ начин е уреждала разходите си:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

6 коментара

  1. Марта Абел

    Тук една deni (с малка буква от себеНЕуважение) се съдра да се изцепва „мъдро“, та да покаже, че единствено тя всичко знае, всичко й е ясно и трЕбва да ръси акъл.

  2. Като те видя, Лукарски, и започвам с прозявките LOL 🙂

  3. Лукарски, заради теб не бих скочила и милиметър …

  4. Mалко ЩЕШЕ ДА МЕ Е СРАМ ДА СMЕ Tи… CДC. Тате е скачал по площадите с малкото момиченце – Аз. 1997 …

  5. Лукарски, МНОГО СМЕ ОБИДЕНИ, ЧЕ ПОЛИТИЦИ КАЗВАТ, ЧЕ ДИКОВ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВA НИКОЙ! СЧИТАМE ТОВА ОТ ЛОНДОН ЗА ОБИДА!!!

  6. Лукарски, МНОГО СМЕ ОБИДЕНИ, ЧЕ ПОЛИТИЦИ КАЗВАТ, ЧЕ ДИКОВ НЕ ПРЕДСТАВЛЯ НИКОЙ! СЧИТАМ ТОВА ОТ ЛОНДОН ЗА ОСОБЕНА ОБИДА!!!