понеделник , 25 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Божидар Данев, БСК: Вдигането на заплатите е опасно за българската икономика

Божидар Данев, БСК: Вдигането на заплатите е опасно за българската икономика

Работодателските организации отново атакуваха добавката за клас „прослужено време“, като сезираха Комисията за защита от дискриминация. Защо според тях наличието на клас „прослужено време“ дискриминира младите работници, отговаря Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

„Тези 350 000 души, които от 2 години са в списъците на безработните, отиват и захранват сивата икономика. Това са търтеите, които не си плащат осигуровките, ползват социални помощи и пълнят спешните кабинети. Тази група имах предвид, а не че българският работник е търтей“, каза Данев.

Според него вдигането на заплатите е опасно за българската икономика.

„За да се увеличат доходите, трябва да се увеличи БВП. Тази година средната заплата е нараснала с 9,8% , а БВП с 3,2%, ако искате да изядем икономиката си, ще продължим да вдигаме доходите. България е единствената страна, където работниците не искат да придобиват нови умения и компетенции, едва 2 % от населението се учи през целия си живот. Икономиката е гладна за работни места. Средно за Европа същия процент е 6 пъти повече – 12%“, посочи Данев.

Данев е категоричен, че заплата не трябва да се вдига изкуствено на неспособните и необразованите хора. Какво още коментира Данев, вижте във видеото.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

2 коментара

  1. Реалист

    Този дядка да излезе малко от София и да прекара малко време в провинцията. Да види как продавачки, сервитьорки и т.н. неквалифициран персонал работи за 500лв. Какви нови умения и компетентност за продавачка в хранителен магазин ? Да, ама шефа й кара джип за 100 000 лв. децата му и те с нови коли, има къщи за стотици хиляди и все не му стигат пари и заплати не вдига. Не ти харесва ? – Има други роби
    На тези чорбаджии до живот работниците ще са на минимална заплата, та ако държавата не я вдигне, няма!