петък , 18 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Код 11-13 / Божидар Данев, БСК: Вдигането на заплатите е опасно за българската икономика
danev

Божидар Данев, БСК: Вдигането на заплатите е опасно за българската икономика

Работодателските организации отново атакуваха добавката за клас „прослужено време“, като сезираха Комисията за защита от дискриминация. Защо според тях наличието на клас „прослужено време“ дискриминира младите работници, отговаря Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

„Тези 350 000 души, които от 2 години са в списъците на безработните, отиват и захранват сивата икономика. Това са търтеите, които не си плащат осигуровките, ползват социални помощи и пълнят спешните кабинети. Тази група имах предвид, а не че българският работник е търтей“, каза Данев.

Според него вдигането на заплатите е опасно за българската икономика.

„За да се увеличат доходите, трябва да се увеличи БВП. Тази година средната заплата е нараснала с 9,8% , а БВП с 3,2%, ако искате да изядем икономиката си, ще продължим да вдигаме доходите. България е единствената страна, където работниците не искат да придобиват нови умения и компетенции, едва 2 % от населението се учи през целия си живот. Икономиката е гладна за работни места. Средно за Европа същия процент е 6 пъти повече – 12%“, посочи Данев.

Данев е категоричен, че заплата не трябва да се вдига изкуствено на неспособните и необразованите хора. Какво още коментира Данев, вижте във видеото.

Вижте също

zamposlanik

Зам.-ръководителят на испанската мисия у нас благодари на съпричастния български народ

Съболезнователна книга в памет на жертвите от атаката в Барселона е отворена днес и в …

2 Коментари

  1. Реалист

    Този дядка да излезе малко от София и да прекара малко време в провинцията. Да види как продавачки, сервитьорки и т.н. неквалифициран персонал работи за 500лв. Какви нови умения и компетентност за продавачка в хранителен магазин ? Да, ама шефа й кара джип за 100 000 лв. децата му и те с нови коли, има къщи за стотици хиляди и все не му стигат пари и заплати не вдига. Не ти харесва ? – Има други роби
    На тези чорбаджии до живот работниците ще са на минимална заплата, та ако държавата не я вдигне, няма!