събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Божидар Чеков: Изненадата Франсоа Фийон и амбициите за властта във Франция

Божидар Чеков: Изненадата Франсоа Фийон и амбициите за властта във Франция

Балотаж между Франсоа Фийон и Марин Льо Пен предвижда на предстоящите във Франция президентски избори журналистът Божидар Чеков. В еМисия България той коментира, че според него французите са достатъчно разумни, за да изберат „по-малкото зло“.

Обществената нагласа се разминава с предвижданията на политолозите, както се оказа и в САЩ, и в България, и във Франция, и това трябва да е поучително и смиряващо за прогнозиращите, смята Чеков. Той визира изненадващата победа на Фийон с много повече проценти от очакваните на първичните избори на френската десница.

„Тази изненада хвърли светлина върху Фийон, който бе в сянка, бе сив кардинал и вършеше работата. Изведнъж хората се влушаха в неговите думи и той им хареса с неговата твърдост, сдържаност и поне засега безупречност. Той самият има такова семейство, което Льо Пен защитава, с пет деца“.

Отказа на сегашния президент Франсоа Оланд да се бори за втори мандат журналистът определи като много достоен, а формата, която е показал, като впечатляваща. Разочарован е, защото не е разбран, но не може да влезе в битка със 7% одобрение, добави Чеков.

Той напомни, че по време на мандата си Оланд е имал изключително тежки моменти, сред които терористичните атаки в Париж, гражданските протести, тежките промени в трудовия кодекс.

Чеков отбеляза също, че най-важните лица в партията му, които дължат постовете си на него, са започнали да „скачат в движение от кораба“ и да го критикуват, когато той е започнал да губи подкрепа, а сега се борят за лидерски места в левицата.

Разединени са и не вярвам да се обединят около една фигура, която да се противопостави на Националния фронт, коментира още той.

В началото на разговора Божидар Чеков коментира и френския посланик у нас Ксавие дьо Кабан, като разказа за своите лични разследвания за дейността му във връзка със събирането на пари за изложбата на тракийските ни изложба в Лувъра. Чуйте подробности:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …