вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Божествени български ритми“ – една българска онлайн телевизия в Лондон

„Божествени български ритми“ – една българска онлайн телевизия в Лондон

Българска онлайн телевизия в Лондон от три години популяризира родния фолклор и културни традиции.

За проекта в еМисия България разказа неговият създател и основен двигател Свилен Григоров.

Името на BBR TV е съкращение от „Божествени български ритми“, като води началото си от фолклорния ансамбъл „Български ритми“, в който сънародникът ни е бил танцьор и музикант. „Влагаме в това име ритъма и начина на живот на българите“, казва той.

По думите му основната мисия на телевизията е именно да бъде трибуна на българската култура и изкуство, като постепенно се осъществява мост и към многообразието от останали култури в мегаполиса Лондон.

Григоров разказа, че в началото е било доста трудно. „Започнахме без всякакви средства и с най-елементарната любителска техника, но с много силна амбиция и сърце“.

Три години по-късно телевизията вече се гледа в над 25 страни по света, вкл. Австралия и Нова Зеландия, като най-популярна остава именно сред общността ни на Острова, както и в самата България.

В момента вървят седем предавания, на културна, здравна и духовна тематика, както и новинарски блок, а скоро се очакват и нови – музикално, за родителите и спортно.

Към телевизията съществува и фондация, която работи по различни проекти, последният от които е организирането на голям концерт под наслов „България от векове за векове“ (на 2 март) за предстоящия национален празник 3 март. На него е поканена голямата българска певица Валя Балканска с гайдаря й Петър Янев, както и много други музиканти и певци, местни танцови състави и др.

У българите в чужбина родолюбието се засилва поради това, че родината ни липсва, заключава Григоров. Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …