понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бояна Траянова: Българка перкусионист в САЩ за завръщането си в родината и силата на джаза

Бояна Траянова: Българка перкусионист в САЩ за завръщането си в родината и силата на джаза

Бояна Траянова е една от малкото жени перкусионисти и една от трите жени на барабани в САЩ. Баща й работи в НАСА, а майка й е професор. Бояна е магистър по компютърни науки, но решава, че професионалният й път ще бъде свързан с музиката. Тя живее в люлката на джаза – Ню Орлиънс. Семейството на Бояна Траянова емигрира в Америка, когато тя е на 9 години. Там завършва и образованието си. Сега работи като джаз музикант, но свири и българска народна музика.

„Родителите ми ме насочиха към науката, но аз имах други идеи. Скучно ми беше да се занимавам с компютърни науки. Като живееш в Ню Орлиънс, на улицата има джаз навсякъде. Прониква в кръвта ти. Опитвам се да дам кураж на младите девойки да вземат палки и да започнат да удрят нещо“, обясни в предаването еМисия България Бояна Траянова.

„Забравих всичко от България. Когато си там, се адаптираш към нов живот и старият изчезва. Идвайки си тук, ми стана хубаво. Бях забравила български и реших да го науча наново. Открих отново нашия фолклор, видях, че е много интересно. Исках да направя нещо, свързано с България“, разказа Траянова.

Перкусионистката смята, че в момента българската музика е много модерна в САЩ. Хората харесват неравноделните тактове, обичат да пеят български песни и да играят хора. „Научих ги да казват прекрасно „л“. Не знаеха значението на текстовете, но основните теми са за любов и революция. Сега проявяват интерес към България. Като бях малка никой не се интересуваше от това, не знаеха къде е България, а сега искат да пеят български песни“, каза музикантката.

Според нея, България много се е променила в положителна посока. „Искам да видя всичко, а и да хапна българска храна. За Америка ще си взема ракия“, каза Траянова. Вижте целия разговор с нея в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …