вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Боян Юруков за предизборния хаос заради Изборния кодекс и процедурите на ЦИК

Боян Юруков за предизборния хаос заради Изборния кодекс и процедурите на ЦИК

ЦИК трябва да дадат ясни и еднакви указания на избирателните секции, както и предварително да организрат някаква форма на информационна кампания и комуникация, тъй като има хора, които дори не знаят, че от чужбина може да се гласува.

Това заяви в еМисия България Боян Юруков, създател на интерактивната карта, която проследи подаването на заявления за отваряне на секции зад граница преди предстоящите президентски избори.

По думите му подготовката за тях е белязана от редица неясноти, съмнения и предизвикателства, комуникацията с държавните институции е трудна или просто я няма и тепърва ще ставаме свидетели на нови проблеми заради последно приетия Изборен кодекс, настроил голяма част от активните българите в чужбина срещу себе си.

Не са ясни нито нито Изборният кодекс, нито процедурите на ЦИК, отбеляза Юруков, коментирайки някои от най-отявлените проблеми пред тези избори.

Един от тях е този с лимита за броя секции – до 35 в страна. Както стана ясно, това на практика обезсмисля рекордния брой подадени заявления във Великобритания – над 7000, т.е. за близо 50 места. Той подчерта, че говорим за 50 „места“, което означава, че на някои от тях може да има повече от една секция.

Юруков коментира и проблема в Германия, откъдето външното ни министерство твърди, че не е получило разрешение тази година за отваряне на секции извън дипломатическите представителства. Имаме съмнения дали от страна на държавата ни по въпроса е било направено всичко и на време, заяви той.

Той отбеляза и още по-големия по думите му проблем – че според новия ИК ще има само по една автоматично отворена секция в нашите представителства в цял свят, докато досега на много места са били по няколко.

Според ИК се открива автоматично една секция, а във Франкфурт, Берлин, Мюнхен, Лондон това ще доведе до истински ад, добави Юруков.

Като положителен той определи факта, че в самия Лондон, заради изключителната активност на българите там, са осигурени повече секции в кварталите, което ще облекчи донякъде посолството.

По отношение на Турция, Боян Юруков заяви, че е забелязал вълна от почти групово подаване на електронни заявления след обявяването на кандидата на ГЕРБ, като уточни, че това може да е просто случайно съвпадение. По думите му преди това са били подадени съвсем малко заявления.

Той отново подчерта нуждата от информационна кампания, особено за референдума, тъй като по думите му много хора, дори и да знаят за него, не са наясно с последствията, до които могат да доведат техните отговори в политическата ни и избирателна система.

Българите зад граница обаче определено са по-активни тази година, заключи той накрая.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …