неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Боян Станиславски за визитата на папа Франциск в Полша и критиките срещу него

Боян Станиславски за визитата на папа Франциск в Полша и критиките срещу него

Най-обсъжданата тема в Полша в момента е, че папата се спънал. В последни дни дневният ред на медиите е несериозен и от него изпаднаха всички важни теми. Полското ежедневие престана да присъства в медийното пространство заради визитата на папа Франциск“, Това разказа Боян Станиславски от Варшава, Полша.

Той посочи, че единственият политически акцент във визитата на папата е свързан с призива му за хуманно отношение към бежанците. „Веднага имаше реакция от правителството. Полският премиер критикува папата, опитвайки се да се облегне на по-консервативното мислене с твърдението, че той не е прав, защото не обърнал достатъчно внимание на националната сигурност на Полша“, обясни Станиславски.

Той посочи, че изненадващо за поляците, досега не се е стигнало до никакъв организационен провал по време на визитата и Краков функционира много добре. „Гражданите много добре приемат гостите и посетителите. Това, което се създава като социално-културна атмосфера, е много интересно. Има много различни хора, които се забавляват много добре. Краков показва, че мултикултурата, от която се опасяват толкова много поляците, може да бъде много обогатяваща и поляците няма от какво да се притесняват“, сподели впечатленията си Боян Станиславски.

Той смята, че папа Франциск не е одобряван от привържениците на консервативната, строгата и разполагаща с абсолютна власт католическа църква. По думите му, има малко държави, в които хората имат такова отношение към църквата – като важен фактор и скрито управление на обществото. Полша е една от тези държави. Самият факт, че главата на римокатолическата църква по толкова последователен начин критикува традиционното, не се приема добре. Радикалните католици не са много гъвкави интелектуално и това не им позволява да реагират адекватно, смята Станиславски.

Той коментира и една от актуалните и важни теми в Полша – реформата на Конституционния съд. „Нищо не се случва. Фронтовете от двете страни укрепнаха, очаквахме някаква нова реакция от страна на ЕК. Нищо съществено не се случи освен ново призоваване да бъдат уважени исканията на ЕК по отношение на върховенството на закона в Полша“, посочи Станиславски. Той предположи, че през следващите седмици или месеци нищо съществено няма да се случи.

Не вярвам правителството да пожелае да изпълни тези искания, защото би означавало опозицията и чуждестранните партньори да започнат да управляват или съуправляват държавата“, коментира още той.

Чуйте целия разговор с Боян Станиславски в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …