понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Боян Станиславски: Протестите в Полша няма да стигнат доникъде

Боян Станиславски: Протестите в Полша няма да стигнат доникъде

Вече седмица продължават протестите в Полша. Демонстрациите в защита на свободата на словото започнаха след решение на парламента да ограничи достъпа на журналисти до сградата на парламента. Скоро след това започнаха и контра-протести в защита на решението на управляващата партия.

„Не вярвам, че протестите ще продължат. Вярвам, че Качински ще изчака опозицията да се измори и ще оттегли предложението за нов правилник за журналисти в парламента. Аз обаче не мисля, че това е съществото на проблема. Когато постполитическият ред вече напълно завземе публичното пространство, а реалните интереси на хората бъдат окончателно изместени от безкористна агресия, от различни фрустрации и страхове, тогава се стига до това особено положение, в което е Полша. Това не е реална политическа дискусия, тук няма вече за аргументи и идеи. В момента, в Полша тече процес, който не е политически, а е надигравка със символи и емблеми, това са празни лозунги и обиди, злословене“, категоричен бе журналистът Боян Станиславски.

По думите му предложението, направено от управляващата партия, е било вид подигравка с опозицията, а пък опозицията се опитва да се подиграва с управлението.

Това започна като политически, обществен, дори интересен, процес, но в момента приключва като хубава приказка, защото нещата, които се случват са вид спирала от токсични емоции, където няма идеи, а ако се появяват, те са съвсем несъвместими, категоричен е журналистът.

По думите му, спиралата от емоции няма да стигне доникъде. Абсурдите в Полша вече станаха циклични, изтъкна той.

Боян Станиславски коментира и информациите в полските медии за нападението в Берлин. По думите му, шофьорът на камиона, за който бе установено, че е поляк, се разглежда като една от жертвите.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …