сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Боян Хаджиев за новите методи на тероризъм

Боян Хаджиев за новите методи на тероризъм

Как се промени характерът на тероризма и как можем да противодействаме на новите начини, по които нападателите извършват атаките си – коментира в „Жива връзка“ д-р Боян Хаджиев, преподавател по „Международни отношения“ в УНСС.

„Относително новото е използването на камиона в Ница и автомобила в Лондон. Това е тактика, която „Ал Кайда“ представи  в своето списание през 2014 г. Повечето експерти по антитероризъм говореха, че се готвят за подобна тактика. Но въпросът е как можеш да спреш някой да вземе голям камион иили автомобил да го засили в тълпата. Последователите на „Ал Кайда“ от „Ислямска държава“ очевидно копират тази тактика“, обясни Хаджиев.

По думите му по-важен е въпросът как ще се реагира след подобен инцидент. Тези хора, които пъри реагират – медици, Гражданска защита, колкото сса по-организирани, толкова по-малко жертви атентаторът може да вземе, подчерта експертът.

„Удебен съм, че разузнавателните служби по света успяват да предотвратят голяма част от атентатите. Но те не могат да обхванат всичко“, каза още той.

„Основната цел на тероризма е да всява страх – какво ще се случи, как са го направили. И днес е така. Нас ни е страх от един автомобил, да не вземе да кривне някой ислямист. Според мен обаче медиите обръщат твърде голямо внимание на подобни случаи, защото тероризмът е глобално явление. Той е характерен повече за Близкия Изток, отколкото за Европа“, категоричен е Боян Хаджиев.

Той коментира и забраната за превозване на лаптопи и таблети в кабината при полети с конкретни авиокомпании към САЩ. Според експерта, това е лобистки закон, който обслужва интересите на американските компании.

Вижте целия коментар на Боян Хаджиев в следващото видео:

 

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …