събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Боян Хаджиев: Сирийските бежанци в Турция се капсулират, назрява напрежение

Боян Хаджиев: Сирийските бежанци в Турция се капсулират, назрява напрежение

Битката за иракския град Мосул продължава. Офанзивата успя да освободи около 90 селища от владението на групировката Ислямска Държава според изказвания на армията. Населението на града е около 1 милион и половина души и се очаква голяма част от тях да напуснат пределите му. В момента иракски и кюрдски войски отново настъпват към северната част на Мосул.

Около 30 хиляди иракски военни, войници от кюрдските сили Пешмерга, сунитски и шиитски отряди с помощта на международна коалиция от военни бомбардировачи обсадиха преди 9 дни иракския Мосул. Градът е един от най-важните за терористичната организация Ислямска държава. Очаква се офанзивата да продължи със седмици, ако не дори месеци. Иракски и кюрдски войски почти са достигнали Мосул, а междувременно освободиха десетки селища от околността.

Преподавателят по международни отношения в УНСС Боян Хаджиев коментира ситуацията в Ирак и битките за Мосул. Той анализира и политиката на Турция спрямо сирийските бежанци в предаването еМисия България.

„Въпросът в момента е по какъв начин Ислямска държава ще даде Мосул. В последните часове идва информация, че все повече джихадистки чужденци идват в Мосул като целта е иракската армия и останалите съюзници в коалицията да дадат максимално много жертви. Тактиката, която се ползва в момента, е партизанска – има завардени мостове“, обясни Хаджиев.

Той посочи, че има много деца, които са въоръжени с колани за самоубийства, както и много чужденци, които са готови да дадат живота си. „Идеята Ислямска държава много сериозно е покълнала. Ислямска държава намери своето място в Ирак поради вакуума на сигурност, гражданската война и това, което се случи през последните 10-12 години. Ислямска държава даде краткосрочна сигурност на сунитите. Сблъсъкът между шиити и сунити намира своето отражение в иракския конфликт“, анализира преподавателят по международни отношения.

По думите му, това, което е било характерно първоначално за Ислямска държава, е, че са плащали пари на бойците. „Имаше сеирозна идеологическа подготовка – промиване на мозък. Това достигна до такива нива, че дори когато няма финансови средства, те продължават да се бият. Те очакват нещо да се случи на небето, да бъдат мъченици. Ислямска държава не трябва да бъде подценявана тактически. Голяма част от тях са от иракската армия и от армията на Саддам Хюсеин. Ислямска държава не е сбирщина от радикалисти, които просто режат глави, имат много сериозни тактици“, категоричен е Боян Хаджиев.

По отношение на конфликта в Сирия той коментира, че няма участник, който може да се нарече невинен.

„Има много интересни краткосрочни тактически съюзи. Не може да се каже точно кой е виновен, кой е в корена на всичко. Започна атаката срещу Мосул, напреднаха коалиционните сили, постигнаха победи и в този момент Ислямска държава предприе атаки в Киркук – бъдещето на петрола с много залежи“, припомни Хаджиев.

По думите му, лагерите за бежанци в Турция са препълнени, а сирийците започват да заливат и самата Турция. „Там те имат по-специфичен статут, даден от Ердоган. Има проблем в идеята сирийците да влизат спокойно в Турция, защото има културни и езикови различия.

Сирийците имат привилегирован статут в Турция като бежанци, имат възможност да се реализират. Проблемът е, че идеята на Ердоган и правителството е големи сирийски групи да заемат мястото на кюрдското население и да дадат подкрепа за Ердоган при избори в дългосрочен план. От друга страна, той може да заплашва Гърция, България и ЕС“, обясни преподавателят.

От друга страна, той подчерта, че сирийците не знаят турски език, трудно се реализират, подбиват пазара на труда, тъй като работят нелегално за по-малко пари от турците. Сирийците се капсулират. „Всичко това създава напрежение, което може да избухне в дългосрочен план. В момента обаче цари страх в Турция, но там назрява такъв проблем. 90% от сирийците са по големите градове в Турция“, добави още Хаджиев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …