четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Боряна Величкова, която учи берлинчани на българска музика: Преоткрих красотата й през техните очи

Боряна Величкова, която учи берлинчани на българска музика: Преоткрих красотата й през техните очи

Преоткрих красотата на автентичния български фолклор през очите на германците и чужденците, те ме запалиха отново по него, разказа в еМисия България диригентката Боряна Величкова – жената, която учи берлинчани на него.

В детския хор, чието изпълнение ще видите в началото на видеото долу, има само едно българче и това е собствената й дъщеря.

Боряна Величкова създава хора към музикалното училище „Бах“, в което работи, през 2012 г. Още през 2009 г. пък тя започва да работи с възрастни, с които сформира хора за ортодоксална музика Bulgarian Voices Berlin. В него участват жени и млади момичета от различни държави, които живеят в германската столица.

„Дойдох в Германия, след като завърших академията в Пловдив и натрупах опит и знание. Исках да продължа образованието си с пиано, но вътрешното ми желание и порив винаги бе да създам хор, особено когато видях колко млади и талантливи деца има там и колко много чужденци се интересуват от нашата музика. Идеята бе детският хор да е интернационален, тъй като там живеят много националности, и да изпълняваме песни от цял свят, като българският репертоар е най-застъпен“, спомня си Величкова.

По думите й с децата, които вече са 60, се работи по-лесно.

Диригентката разказа, че с православния хор пък, с който пеят и друга българска музика, участват в служби в католически и протестантски църкви, където хоровото изкуство е много добре приемано, както и че непрекъснато имат участия по фестивали, хорови форуми и др.

Тази събота и неделя, заедно с госта на Bulgarian Voices Berlin Нели Андреева, се е провел и уъркшоп по народно пеене.

Боряна Величкова сподели още, че все повече от германките учат кирилица и изискват текстовете на песните да са им написани на нея, вместо на латиница. Диригентката се старае и да им обясни за какво се разказва във всяка песен.

„През 2013 г. бе поставено и началото на една традиция всяка година Берлин да чува за 24 май. Решихме да правим концерт в Берлинската филхармония всеки май с два часа само българска музика“, каза също така тя.

Тази година двата хора ще се представят там на 28 май, като немският сенат изцяло подпомага начинанието.

Чуйте целия разговор с Боряна Величкова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …