сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Боряна Кирилова за седмицата на дарителите

Боряна Кирилова за седмицата на дарителите

В навечерието на 1 октомври, Европейският ден на фондациите и дарителите, разговяряхме в еМисия България с Боряна Кирилова от Българския дарителски форум за предстоящата седмица на дарителите. От 1 до 9 октомври членовете на форума, заедно с десетки други български и международни организации и компании, със събития и кампании ще разказват истории за филантропия, дарителство и промяната, която фондациите и дарителите носят в България.

„Ще се опитаме по по-нестандартен начин да разказваме за свои инициативи през седмицата до 9 октомври“, подчерта Боряна Кирилова.

Тя посочи още, че според данни за 2014 г. над 100 млн. лева са частните дарителски инвестиции в България.

„Наблюдаваме, че допреди около 2 – 3 години най-големите играчи бяха компаниите, след тях се нареждаха фондациите, с най-малък дял участваха физическите лица като дарители. Тенденцията обаче се е променила, като фондациите съвсем малко изместиха инвестициите на компаниите“, обясни Киролова и разкри, че у нас стремежът е към модела на дарителство, при който индивидуалните дарители имат по-голям ръст.

Тя разказа още за инициативата на Българския дарителски форум „Научи се да даряваш“, която е насочена към училищата.

„Това не е програма на парче, а цялостна от 1 до 12 клас, в която децата  се  учат на основните принципи на дарителството. Според мен програмата те учи да ти пука за съседа, за градинката, за голямата общност“, отбеляза Боряна Кирилова и изтъкна, че децата се учат на чисто прагматични неща като това как се засажда дърво, посещават старчески домове и др.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …