вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Боряна Димитрова: Ще има две големи битки за парламента – между големите и между малките партии

Боряна Димитрова: Ще има две големи битки за парламента – между големите и между малките партии

Социологът и изпълнителен директор на „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова гостува в студиото на еМисия България и коментира процесите, които текат преди парламентарните избори, кои са фаворитите, изненадите и капаните.

„Ще има една голяма голяма битка и една голяма малка битка. По-голяма легитимност има онзи, който е първа политическа сила. Все пак ще бъде връчен мандат за съставяне на кабинет“, заяви Димитрова.

„Голямата малка битка ще бъде за това кои от по-малките формации ще успеят да влязат в парламента. Ако влязат една или две от по-малките десни партии, може да се състави дясно-центристко правителство. Вляво ситуацията е подобна със сателити на БСП – „Движение 21″ и АБВ. Ако малките не успеят да влязат, а Обединените партиоти, ДПС и фондацията на Марешки означава формиране не на едни естествени коалиции, а на причудливи и трудни коалиции“, подчерта социологът.

„ГЕРБ наистина бележи спад. Алтернативите вдясно са множество малки субекти и това е проблемът – невъзможността да привлекат една по-съществена част от гласоподавателите“, каза още тя.

„И Реформаторите, и ГЕРБ се плакват от коалицията, но все пак имат близки външнополитически и вътрешнополитически принципи“, анализира Боряна Димитрова.

„В резултат на тези две битки могат да се формират абсолютно различни управленски коалиции, а може и да не могат да съставят правителство. БСП се възползва от допинг-ефекта от победата на Румен Радев. Миналата година по това време БСП беше с 15-20% подкрепа. Виждаме и възход, но достига един връх и много зависи как ще се представи ГЕРБ“, коментира социологът.

Според нея Обединените патриоти доста добре прикриват силните противоречия за разлика от десницата. „Това ще бъде една коалиция, която, ако влезе в управлението, ще протекат процеси на разпад. ДПС има сериозен и устойчив електорат, но тази година ще бъде атакувана от партията на Касим Дал и от Лютви Местан“, добави експертът.

„Да не забравяме и че на тези избори важи правилото за задължителност на вота и ако отново излязат да гласуват сериозен брой хора, тогава гласовете на ДПС механически ще намалеят като тежест“, прогнозира Димитрова.

Според нея може да се видят неприемливи линии на поведения в служебния кабинет и обясни, че поражда съмнения за намерения, които не са вменени от Конституцията. Ревизията на политики изисква легитимен народен вот, както и много дълго време.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …