неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Борисов в Страсбург: Как „бистришкият тигър“ си вкара ефектен автогол и то със задна ножица по темата за корупцията и борбата с нея?

Борисов в Страсбург: Как „бистришкият тигър“ си вкара ефектен автогол и то със задна ножица по темата за корупцията и борбата с нея?

Вчера на обяд германският канцлер Ангела Меркел пристигна на изненадващо посещение у нас. Изненадващо по две причини – тя дойде веднага, след като беше при френския президент Еманюел Макрон, а освен това – докато в самата Германия перспективите на бъдещото правителство са абсолютно неясни.

Меркел беше посрещната още на летището от „българан е галант“ Бойко Борисов с букет рози при изключително засилени мерки за сигурност. След това двамата се отправиха към резиденция „Бояна“.

Интересно е, че пресконференцията на лидерите беше само 24 минути и тя беше прекъсната изненадващо и за двамата. Любопитно е също, че на пресконференцията, която Би Ай Ти излъчи на живо, Меркел и Борисов имаха експозета, в които се говореше за всичко друго, но не и за новините, които роди въпросът на една българка, която работи в германска медия. Въпросът е свързан с отношенията на турския президент Реджеп Ердоган с европейските лидери и с това дали България може да бъде пример за борба с корупцията за страните от Западните Балкани. Освен това Ангела Меркел и Бойко Борисов не казаха за планираната среща на Ердоган с европейските политици във Варна преди това питане.

Иначе тази седмица Бойко Борисов беше в Страсбург, където представи пред Европейския парламент приоритетите на европредседателството, но в почти празна пленарна зала. Въпреки това той не избегна неудобните въпроси и говори за корупцията, бъдещето на Национален парк „Пирин“ и други.

В залата към премиера се обърна Николай Бареков, според който гражданите на България са губещи от ЕС за сметка на шепа хора. Той изрази надежда управляващите у нас да действат с перспектива по отношение на бедността, но и с възмездие. В същото време Ска Келер, евродепутат и съпредседател на парламентарната група на Зелените/Европейски свободен алианс, заяви, че мерките с корупцията в България често са не само неефективни, но и с обратен ефект. Тук Борисов се защити, казвайки, че корупция има навсякъде, но въпреки това страната ни се движи в добра посока икономически и попита риторично дали партията му щеше да бъде избирана толкова пъти, ако имаше такава висока степен на несправяне. Данните за растежа и инвестициите у нас обаче не са твърде завидни.

Целия коментар на Сашо Диков по темата вижте във видеото. Още от Просто Диков – ТУК.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …