понеделник , 23 април 2018
Начало / Новини / Борисов призова Сърбия и Косово да си стиснат ръцете, за да влязат в ЕС

Борисов призова Сърбия и Косово да си стиснат ръцете, за да влязат в ЕС

Днес премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Косово Хашим Тачи в Прищина. Двамата обсъдиха инфраструктурната свързаност между страните от Западните Балкани и Европа, нормализирането на отношенията между Прищина и Белград, както и възможностите, които може да предложи срещата на върха в София през следващия месец на Косово.

От нормализирането на тези отношения пък зависи и успешното провеждане на срещата на върха в София на 16 и 17-ти май. Разрешаването на конфликтът между Сърбия и Косово пък е основно условие от Брюксел за начало на преговорите по присъединяване на страните от Западните Балкани. Борисов беше категоричен, че постигането на компромис е ключово за успеха на срещата в София.

Срещата в София ще предостави на държавите от Западните Балкани безпрецедентна възможност за предоляване на регионалните неразбирателства, заяви лидерът на Косово. На първо време обаче Тачи и Борисов посочиха като приоритет инфраструктурното свързване на Косово и останалите държави от Западните Балкани с Европа. Тачи подчерта и и другото ключово за страната му условие.

Утре се очаква от Европейския съюз да публикува доклада за напредъка на държавите от Западните Балкани, а постигане на законово споразумение между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията беше едно от условията за продължаване на преговорите.

Вижте също

Нов Закон за детското правосъдие – какви промени се подготвят за непълнолетните престъпници

До седмици трябва да бъде готов законопроекта за детско правосъдие. Това съобщи заместник-министърът на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *