вторник , 20 ноември 2018
Начало / Новини / Борисов нареди незабавен ремонтът на улиците в Мизия и Дупница след наводненията. Започна оценяване на щетите

Борисов нареди незабавен ремонтът на улиците в Мизия и Дупница след наводненията. Започна оценяване на щетите

Започна оценяването на щетите след наводненията. Премиерът Бойко Борисов нареди на вътрешния и регионалния министър да се заемат незабавно, за да се окаже помощ на засегнатите. Премиерът поиска от двамата министри да възложат на кметовете в Мизия и Дупница да започнат да асфалтират и възстановяват щетите, за да се върнат хората по домовете си.

“Веднага кметовете да възложат, да ги оправят и от Фонда за подпомагане след това ще им оправите парите. Не първо да кандидатстват, да мине един месец, докато минят комисии, второ, трето. Веднага да възложат, да приведат в ред”, заяви Борисов.

Вчера в Мизия, Хайредин и Борован беше обявено бедствено положение. Два от кварталите в Мизия бяха залети от приливна вълна. Още вчера в най-засегнатите райони беше осигурена техника за разчистване от Агенция „Пътна инфраструктура“. Над 20 багера започнаха да почистват калта и тинята в засегнатите улици.

Пострадали от наводнения и придошли води имаше и в населени места в областите, Плевен, Ямбол, Велико Търново и Ловеч.

В момента във Фонда за подпомагане и възстановяване има 30 милиона лева до края на годината. От него вече на два пъти са давани по 20 милиона, но за други бедствия. Този път обаче кметовете по места ще дадат от бюджетните си средства за възстановяване и преасфалтиране, а комисията ще им ги изплати на по-късен етап.

Целта е да се избегне процедурата по оценка, която се назначава от областните управители. Служители от пожарна безопасност и от регионалното министерство още днес започнаха да обхождат пострадалите райони.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …