вторник , 20 ноември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Борисов договаря с Нетаняху съвместно самолетопроизводство за отбрана

Борисов договаря с Нетаняху съвместно самолетопроизводство за отбрана

Премиерът Бойко Борисов предложи на израелския си колега Бенямин Нетаняху сътрудничество в областта на самолетопроизводството за отбрана. Българският министър-председател е на работно посещение в Израел и Палестина, където участва и в Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Йерусалим .

75 години след като българските евреи са спасени от откарване в концентрационни лагери, премиерът на страната е на работно посещение в Израел. Бенямин Нетаняху не пропусна да отбележи историческото събитие, което по думите му свързва двата народа.

Освен свързаността между България и Израел, датираща от времето на Втората световна война насам, двамата лидери обсъдиха и възможностите пред двете държави за сътрудничество в бъдеще. От Тел Авив участват и в конкурса за нови изтребители за България. Тяхното предложения за самолети F-16 втора ръка се счита за фаворит.

Други области, в които двамата премиери търсят сътрудничество са здравеопазването, фармацията, земеделието, високите технологии и борбата с тероризма. Нетаняху благодари на Борисов за отстояването на интересите на Израел пред международните общности, включително Европейския съюз. По-късно Борисов се срещна и с президента на Израел Реувен Ривлин. Предстоят му още срещи в Палестина и посещение в Измир, където ще разговаря с турския премиер Бинали Йълдъръм.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …