сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Борислав Виларов: Сериозните проблеми ще дойдат от „патриотите“

Борислав Виларов: Сериозните проблеми ще дойдат от „патриотите“

Утре Бойко Борисов ще връчи на президента Радев имената на екипа, с който ще работи през новия си мандат. Министрите станаха ясни още днес затова си задаваме и въпроса накъде ще поведе България новото правителство. В студиото на еМисия България темата анализира политологът Борислав Виларов.

„Очевидно има двама министри, които са дадени на заем на „патриотите“, коментира Виларов.

„Интересен ход е назначаването на Лиляна Павлова. Тя е доказала, че е организирана и че умее да се справя с предизвикателства. Сега „Лили“ минава в една друга писта, което е един временен ресор“, смята политологът.

„Не знам с какво Ивайло Московски е толкова незаменим като транспортен министър. Проблемът с БДЖ е много сериозен. Ако няма сериозни и драстични реформи, там няма как да има подобрение. А БДЖ е особена структура, която има и социални функции. Там без решителни реформи, няма как да се подобрят нещата“, категоричен е анализаторът.

По думите му, Цецка Цачева се е справяла много добре като председател на Народното събрание, но не е ясно дали е грешка нейното избиране за правосъден министър.

„Но е ясно, че българският избирател направи грешка с избора си за президент. С нейния избор окончателно погребваме идеята за съдебна реформа“, убеден е политологът.

Според него, неминуемо ще има разногласия между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2, но важното е това да става през нормалния институционален диалог.

„Едни управляващи, за да могат успешно да управляват, имат нужда от една сериозна опозиция, която да посочва грешките и да дава посока – нещо, което сега едва ли ще се случи“  – казва политологът.

„Да коментираме парламентарната група на „Воля“ е несериозно. А „Обединените патриоти“ са по-скоро „разединени“. Предизвикателство ще бъде долколко те ще успеят да управляват. Идеята за увеличаване на минималната пенсия е бомба със закъснител“, смята Виларов.

Той определи като изненада изборът на министър на образованието, защото, според него, е назначен човек, който не е наясно с проблемите на образованието.

„Захариева е един държавен чиновник, който има опит и в различните сфери, в които я поставят, тя може да се справя. В новата си роля, тя ще бъде новата „г-жа Да“, посочи полигологът.

ЦУМ е един от символите, от храмовете на властта, от там се дърпат конците„, смята Виларов и така анализира скандала от изминалите седмици със срещата между Георги Гергов, Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

„Борисов ще дава мило и драго да завърши този мандат. По-реалистично е след две години да има предсрочни избори“, прогнозира политологът.

Какво каза Борислав Виларов за новото правителство, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …