понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Борислав Виларов: Плевнелиев спокойно и уверено търси изход от ситуацията

Борислав Виларов: Плевнелиев спокойно и уверено търси изход от ситуацията

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че предсрочни избори в тази ситуация са най-демократичното нещо. Това се случи след като излезе от „Дондуков“ 2, където взе и върна мандата за съставяне на правителство, връчен му от президента Росен Плевнелиев. През новата седмица президентът ще предложи мандата на втората сила в парламента БСП. Какво да очакваме при втория опит и как да разтълкуваме отказа на Борисов, коментира политологът Борислав Виларов в еМисия България.

„Изненади в политиката винаги са възможни. Само до преди няколко дни едва ли не се смяташе, че ще имаме кабинет на патриотите. Виждаме, че това вече не е възможно“, коментира Виларов. „Човек трудно може да разбере какво иска да каже премиерът. Коментирам хипотези и възможности, които има шанс да се случат. Най-вероятно беше третият вариант за връчване на мандат, бяха патриотите. При революционния плам, който ги е обзел, очевидно, че няма кой да подкрепи такава крайна радикална програма, каквато те вадят на преден план. Дори и да бяха по-кротки, ясно е, че щеше да има проблем в международен план за подкрепа към такова правителство. Знаем какъв е международният авторитет на тези партии, особено на „Атака“, коментира политологът.

Той допусна, че ако на БСП бъде връчен мандат за съставяне на правителство, ще го върнат на минутата. „За съжаление, българските политици губят връзка с реалността, когато започва да им мирише на власт“, коментира Виларов.

По думите му, победата на Румен Радев се дължи на наслагване на няколко фактора. „Непартийно ангажираната кандидатура на Радев, че е сравнително малко известен се оказа голям плюс, фактът, че има умора от управлението на ГЕРБ и Реформаторския блок, протестът в Европа срещу статуквото и традиционните партии. Всичко това се наслагва. Въпросът е доколко разбираме между какво избираме“, коментира Борислав Виларов.

„Алтернативите сега са първо – хипотезата, че ние не знаем искаме или не искаме да бъдем членове на ЕС. Това е една много сериозна хипотеза. Денонощно се бълва в интернет пространството всевъзможни неща за това как България трябва да промени своя избор и да отиде към Азия. Освен това – знаем ли там какво е, как живеят в Русия и Евразийския съюз и дали там би ни харесало?“, добави още политологът.

По думите му, президентът Росен Плевнелиев много спокойно и уверено търси изход от ситуацията. „Тя действително е сложна, трудна. Необходимо е да се види кое е възможно.
Възможността политическата криза да влезе в спирала и опасността да имаме догодина два парламентарни избора с непроменена изборна система, ще създаде сериозни проблеми и все по-големи настроения срещу всички системни политически партии, независимо дали са леви или десни“, добави Виларов.

Той коментира и резултатите от референдума като посочи, че те не са задължителни. „Виждаме за пореден път крайно нежелание на българските политици, с малки изключения, това да се случи. Един лев едва ли е сумата, необходима да се финансират партиите и тя по-скоро ще създаде проблеми. Нужно е цялостно да се регулира финансирането на партиите, участието им в медиите“, убеден е политологът.

По думите му, е имало възможност да покажат разбиране към желанията на хората и да обсъдят как да намалят сумата за субсидиите, а парите например да отидат за финансиране на проблемни сектори. „Много остро се поставят въпросите за плащанията на специалисти в БАН и университетите. Политиците трябваше да зачетат желанието на хората и да намерят решение на субсидирането“, коментира още Виларов.

По повод мажоритарната избирателна система, той смята, че няма проблем, ако искаме, за 2-3 дни да приемем и нов избирателен кодекс. „Важното е когато променяме, да знаем какво искаме да направим и то до какви резултати трябва да доведе“, категоричен е политологът.

Чуйте целия разговор с Борислав Виларов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …