вторник , 19 юни 2018
Начало / България избира / Борислав Великов за каузата „Северозапад“, автентичното дясно и къде трябва да гласуват българите

Борислав Великов за каузата „Северозапад“, автентичното дясно и къде трябва да гласуват българите

Би Ай Ти предоставя един час разговор на основните претенденти за власт, в който да покажат техни човешки качества и политически възможности, за да е вашият избор информиран. В кросфайъра на Би Ай Ти един кандидат-депутат се изправя срещу трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Николай Конакчиев.

Тази вечер в предизборното студио на Би Ай Ти е кандидатът от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ и председател на партия Българска нова демокрация Борислав Великов.

Единственото автентично дясно, което реално може да влезе в парламента, е коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“, категоричен бе Великов.

Той потвърди, че съюзът с „Глас народен“ им помага в предизборната надпревара, като отбеляза, че те са силни в областта на културата.

Великов предвиди около 2% за другите десни формации, визирайки конкретно тази на Христо Иванов, като изрази съжаление за разделението в дясно.

С риск да ми се разсърдят Бойко Борисов и другите колеги, има известен отлив от ГЕРБ и ние съветваме хората – останете си вдясно дори ако не искате да гласувате за ГЕРБ, каза още Великов, който е убеден, че част от загубените гласове за ГЕРБ ще отидат именно при тяхната коалиция, а не при БСП.

Според Борислав Великов всички основни политически сили имат доста сходни предизборни програми, като даде пример с разкриването на работни места, увеличаването на доходи и пенсии, грижата за националната и битовата сигурност, образованието и т.н.

За избирателите вероятно е важно кои ще ги изпълнят реално и кои вече са изпълнявали нещо и са се доказали, отбеляза той.

Великов призна, че през всички тези години в политиката, вече 16, Северозападният край, най-изостаналият у нас и в ЕС, се е превърнал в негова кауза. Той бе и фокус на голяма част от днешния разговор.

Великов изтъкна, че винаги е чувствал за своя мисия да обединява депутатите от всички парламентарни групи, избрани от Монтана, Видин и Враца, в името на развитието на този край.

Има пренебрежение и подценяване на цялата ни държава към него, подчерта многократно той, като изреди сред проблемите лошата пътна и жп инфраструктура, липсата на достатъчно образователни възможности, особено за ромската общност, която съставлява голяма част от населението в този край, битовата престъпност и др.

Борислав Великов призна, че са имали желание, но не са успели и този мандат да повдигнат нивото на професионалните гимназии там. Според него в Северозападна България не е нужен университет, а по-скоро държавен професионален колеж, развитие на дуалното образование и възможност хората да стажуват срещу заплащане и да учат занаяти, каквито са нужни там според него.

Запитан за високото ниво на битова престъпност там, той изрази мнение, че местната полиция все пак се бори срещу нея и има известни успехи.

Както трябва да има спешна медицинска помощ, трябва при сигнал да има и спешна полицейска помощ, постоянното полицейско присъствие не е реалистично, смята Великов.

Той призна, че не е запознат с данните за пътищата на каналджийството, което минават през този край към Сърбия, но според него то не е толкова развито в Монтана.

Великов потвърди, че има цели колонии от Северозапада, установени най-вече в Испания, Италия и Холандия, като повечето от гурбетчиите са от ромски произход. Ако разчитаме предимно на тях в близките десетилетия, е време за тяхното образование и интеграция, категоричен бе той.

На въпрос би ли съдействал семейство с официален бежански статут да се засели в неговия край, предвид случилото се в Белене, Розово, Широка лъка, той отговори, че би се наел да убеждава хората, макар и не против волята им, но вярва, че в Северозапада има достатъчно хора с хуманно отношение към другия.

„В дълг сме към хората, след като не сме създали необходимите нагласи онези, които са по закон у нас, да бъдат приемани. Трябва да се спазват законите и да се съобразяваме с интересите на местните общности, без да се стига до крайности“.

Във връзка със случващото се в Трън пък той коментира, че следва да се вслушваме в гласа на местните общности, но те трябва да имат достатъчно информация какво се случва, а не да реагират само емоционално. По този повод той отправи и критика към президента Румен Радев, който „уби закона за концесиите, който приехме в края на 43-ото Народно събрание“. Според него Радев е можел да върне само някои текстове, а не целия закон, по който са работили дълго и сериозно и който – според него – би помогнал в случаи като този в Трън.

Въпреки че определи положението в Северозапада като отчайващо, Великов все пак смята, че има надежда българите зад граница да се върнат у нас. Той посочи в противоречие, че тук хората не намират препитание, но пък има обезлюдяващи села, които могат да бъдат заселени отново, че тук ще им е по-евтино, но пък проблемите и липсата на възможности са сериозни.

Великов обвърза връщането донякъде и с правото на гласуване, като според него трябва да се помисли по въпроса дали да се разширява възможността неплащащите данъци у нас, а в чужбина, да гласуват.

Искрено ми се иска условията тук да са такива, че те тук да гласуват, да отглеждат децата си, да плащат данъци, каза той.

По въпроса за искането за закриване на избирателни секции в Турция, той призна, че са подкрепили в това патриотите. Според Великов вместо гласуване в Турция, което по думите му често става при неспазване на закона, е може би по-добре хората да идват тук, тъй като „поне ще има по-добри условия за гласуване, така че някой да не им налага волята си“.

„Електронното гласуване е нещо, което би решило тези въпроси, особено за по-интелигентните ни сънародници зад граница. Дори машинното преброяване би спомогнало поне в страната“, каза той.

Борислав Великов даде оценка и на служебното правителство, като според него премиерът Огнян Герджиков е добро попадение на президента Радев, а правителството върши добра работа.

Той коментира и международни теми, като дад ясен отговор по казуса Крим – че е на Украйна и международното право трябва да се спазва.

Чуйте коментара му по останалите теми във двете видеа:

и

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …