неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Борислав Величков за вируса WannaCry и пораженията от него

Борислав Величков за вируса WannaCry и пораженията от него

Вирусът WannaCry нанесе огромни щети в глобален мащаб. Той кодира съдържанието на персонални компютри и сървъри и иска от собственика по 300 долара. Вирусът е бил създаден от американската агенция за национална сигурност. Глобалната хакерска атака в студиото на еМисия България коментира експертът по персонална и корпоративна IT сигурност Борислав Величков.

„От Европол казват, че са засегнати над 150 страни. Голяма част от засегнатите, като например заводите на „Нисан“ и „Рено“, спряха производствените процеси. Въпросът дали нещо такова ще се случи, много отдавна бе изместен от въпроса кога и как“, обясни Величков.

Той описа каква е схемата за разпространение на вируса. Вариантите са или чрез отваряне на вирус през имейл или чрез дупка в сигурността на системата. Според експерта са използвани и двата варианта.

Според него може да се спекулира за това дали от Майкрософт са знаели за вируса, тъй като са пуснали нови ъпдейти за системи, които не поддържат отдавна.
Борислав Величков коментира и спекулациите, че Русия може да е пуснала вируса, но според него тя всъщност е сериозно пострадала.

„Тази атака за професионалисти не е толкова сложно. Това може да бъде разиграно и от двама-трима човека, но и от голяма корпоративна организация. Не е нужно да бъде мащабна организацията“, обясни експертът. По думите му, акаунт в туитър проследява откупи, поискани за заразените компютри.

„Около 50 000 долара са били събрани за последните няколко часа. Ако малка група хора стои зад тази атака, това е добър приход за тях. Ако е по-сериозна корпорация, тогава целта е по-скоро демонстрация“, обясни Величков.

Той обясни, че става дума само за една дупка в системата, но не е ясно колко още има. „Поне за момента мисля, че нещата започват да се овладяват, но това не означава, че няма да последват нови атаки. Най-важното е да има бекъп, но и много добра антивирусна програма“, подчерта Величков.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …