четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Борислав Сандов: Проблемът с мръсния въздух е национален

Борислав Сандов: Проблемът с мръсния въздух е национален

София е най-замърсената откъм качество и чистота на атмосферния въздух европейска столица. Това е тъжна статистика, в която водим. Макар че ние сме от водещите градове в Европа по зелена площ, защото имаме големи паркове, наследство от миналите десетилетия.

Всяко трето дете в София страда от проблеми, свързани с дихателни заболявания и 18 хил. души на година в България умират от болести, причинени от мръсния въздух. Това, за сравнение, е колкото един град с размерите на Гоце Делчев или Карнобат, който на година си отива заради мръсния въздух.

Това коментира съпредседателят на партия „Зелените“ Борислав Сандов в предаването „Жива връзка“.

По думите му от градовете, които се измерват, четири български града попадат в топ 5 по замърсен въздух. Това са Перник, София, Пловдив и Добрич. Проблемът наистина е национален и не е само на столицата. Той е свързан с няколко причини, една от които е масовото изсичане на дърветата, покрай булевардите, които са естествена бариера за праховите частици от самите булеварди и защитават близко разположените жилищни сгради, отбеляза Сандов.

„Всъщност ние не знаем колко точно е замърсен въздуха в България, защото измервателните станции са малко, а понякога са разположени на места, на които не измерват реално. В Пловдив, например, преместиха едната в парк, а в София се махна станцията от Орлов мост и затова сега говорим за най-високо замърсяване в „Павлово“, подчерта още той.

„Един от основните проблеми е трафикът и газовете, които излизат от колите особено дизеловите автомобили, които имат по-високи нива на праховите фини частици. Градският траспорт също не може да поеме достатъчно от трафика, който е необходим или не е достатъчно удобен, за да може да бъде ползван от хората, затова редовно се използват лични автомобили“, заяви Борислав Сандов.

По думите му Столичната община може да направи много по отношение на замърсяването. Надявам се обаче да е различно от това, което прави до момента, допълни той.

Сандов посочи, че има основателни съмнения и информация, че китайските автобуси, ангажирани в градския транспорт, на хартия идват със сертификата Евро 6 за вредните емисии и фините прахови частици, но всъщност не покриват въпросния сертификат. Настояваме за независима оценка от акредитирана лаборатория, която да измери това, и да бъдем спокойни, че тези автобуси поне отговарят на Евро 6, подчерта той и допълни, че автомобилният парк на градския траспорт трябва да бъде съставен от електобуси.

„Следващият голям проблем е с изгарянето на различни горива за отоплителния сезон. България дава 100 млн. лв. на година за енергийни помощи, които отиват за най-ниско качество въглища, както и за сурови дърва. В тях има по-висока влажност, не изгарят достатъчно добре, имат по ниско КПД и в същия момент изхвърлят много повече емисии на фини прахови частици в атмосферата, което в зимния период, когато имаме мъгли, остава там, където се генерира и ние го дишаме. Другият проблем е, че ползваме стари отоплителни уреди“, коментира Сандов.

По думите му трабва да се смени тази политика на национално ниво.

„Трябва както държавата, така и местните власти, бизнесът и всеки един от нас да вземе своята инициатива в този процес. Касае всички ни, но зависи и от всички ни“, категоричен е Сандов.

В следващото видео можете да видите кой са най-големите зелени градове и мерките, които там взимат, за по-чист въздух:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  НеприятноОпасна ТвърдоДоказана Тенденция. …която Взисква да Сме ТоталноОткровени !, че :
  а. Индустрия (хеле пък Тежка) – просто Няма
  б. Навсякъде има Систематични задръствания в трафика на МПС…които
  – при работа на двигателя на-място (т.е. Минимални обороти) имат МаксималноВредни отработени газове+емисииЧастици/прахови
  – возила са Масово или Скрап или Вън-от-НормалноПоддържане
  в. Особено през Зимата и След употреба на размразяващи/топящи смески – улиците са де-факто ПлътноПокрити с Прах
  г. Навсякъде бъка от Всевъзможни строежи които НЕ са ‘опаковани’ т.е. Нямат съответни екранирания за Неразпространяване на прахта/частиците които са неминуеми Вътре/В тях.
  …и Всичко това става при ПрекоСили 4-4.5М Реално живеещи у Нас…от които към 3М СА в ГолямаСофия през Работните дни.

  Тогава-ли ?!
  – Редовно почистване на улиците и Особено край/в Строежи ! … Всички Знаем онез-там камиончетаПрахосмукачки
  – Осигуряване на Нормален трафик МПС ! …синхронизация светофари, Нормални настилки и Организация на движението
  – Задължително осигуряване на Нормален автопарк ! …било Нов, било Поддържан
  – Задължително Взискване на ‘опаковане’/екраниране на строежите !
  ….а ЗА Обозримо бъдеще (т.е. Когато Имаме Индустрия) :
  + Адекватно и Ефективни мерки ЗА Екологичност
  + Адекватно и Ефективно Териториално разпределение на Индустрията, откъдето И Хората.

  … Всъщност – Нищо сложно.