вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Борислав Мавров: Брюксел бе превърнат в изтривалка

Борислав Мавров: Брюксел бе превърнат в изтривалка

Европейският съюз е изправен пред серия от предизвикателства и най-голямото е, че не знаем пред какви предизвикателства ще сме изправени като европейски граждани. Иска ми се да вярвам, че за ЕС предстои отрезвяване и сериозен анализ, последван от сериозни реформи.

Това коментира д-р Борислав Мавров, програмен директор на Европейския институт, в предаването еМисия България.

„Резултатът от референдума в Обединеното кралство бе като алармена система, която подсказа, че ЕС не може да продължи по същия начин, както досега се е развивал“, каза още той.

„Днес в Брюксел видяхме категорично желание и насърчаване Великобритания да нотифицира максимално бързо останалите страни-членки за задействане на чл. 50 и да започне процедурата по излизане. Чухме и силна заявка за развитие на ЕС на 2 скорости. Ско досега Великобритания бе задната скорост, то вече няма такава. Ядрото от страните, които искат повече интеграция, очевидно ще играят водеща роля, а другите, които са на мнение, че интеграцията би могла до доведе до процеси, подобни на тези във Великобритания, биха избрали по-леката форма на интеграция“, посочи Мавров.

„Не бих казал, че кризата е толкова криза на бюрюкратизирания Брюксел или кризата на твърде тромавия Брюксле. В крайна сметка трябва да си дадем сметка, че елитите в ЕС са елитите на нашите страни-членки. Брюксел не е Жан-Клод Юнкер, а са страните-членки, които взимат решения. Прави ми впечатление, че Брюксел и ЕС бяха превърнати в изтривалка, в която различните лидери си изтриваха калните обувки от разкаляните терени на политически сблъсъци и много удобно успяваха да прехвърлят проблема само и единствено в Брюксел“, категоричен е той.

По думите му кризата в ЕС е криза на ценностите и загубената посока, а предефинирането би трябвало да премине през преформулиране на това какво е ЕС и докъде иска да стигне“, подчерта Мавров.

Той каза още, че в Европейския институт до момента не са постъпвали сигнали и въпроси от българи, които имат връзка с Великобритания.

Вижте целия разговор с него във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …