понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Борис Станимиров: Системата в България произвежда мафия

Борис Станимиров: Системата в България произвежда мафия

Рано е да се каже дали настъпва нов етап в българската политика след спирането на обществени поръчки за милиарди еднолично от премиера.

Това коментира депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров в предаването „Прозорецът“ по Би Ай Ти.

„Една от причините от ДСБ да се обявим в опозиция е, че счетохме, че това мнозинство няма волята да се изправи срещу мафията в обществените поръчки и срещу мафията в съдебната система. Всъщност това бяха две от основните неща, заради които хората „изметоха“ правителството на Пламен Орешарски“, обясни още той.

„Последната седмица едноличната изява на премиера дава надежда, че може би той осъзнава, че нещата трябва да се променят“, заяви Станимиров.

По думите му за съжаление през декември са били пропилени възможностите за дълбока реформа в съдебната система.

„Важно е да се разбере, че не може процесите в държавата да се управляват с метла от телевизора от един човек. Важно е да се разбере, че системата в България произвежда мафия и не функционира добре“, категоричен е Станимиров.

Според депутата „премиерът е човек с добър усет за ситуацията, дал си е сметка и е решил да вземе мерки“.

„Това трябва да се насърчи, трябва да бъде подкрепено. Важно е сега да видим кой е дал пари на съмнителни фирми, кой е направил тези търгове. След като премиерът взима мерки, показва, че в поръчките има нещо нередно. Важно е сега да се види има ли воля да се промени системата, така че тя да не произвежда сбъркани обществени поръчки и липса на правосъдие“, допълни Станимиров.

По думите му сделката между Великобритания и ЕС в Брюксел „може да е началото на края или края на началото на истински обединена Европа“.

„Ако бъдем честни, Великобритания винаги е била с по-особен статут в ЕС. Британското общество винаги е било разделено по тази тема, още от времето на лейди Тачър. Има опасност и други страни да поискат специален статут, но опасността идва не толкова от изкушението на техните политици, колкото от естествения ход на европейската политика в момента. Виждаме едно много ясно изместване на тежестта в посока на все по-евроскептични, популистки, крайнодесни партии“, каза Станимиров.

Той подчерта, че е склонен да заложи на тезата, че „Великобритания спъваше процеса на по-дълбока европейска интеграция“.

Целия разговор с Борис Станимиров можете да видите във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …