сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Борис Станимиров: Ако няма машинно гласуване, всеки може да оспори изборите

Борис Станимиров: Ако няма машинно гласуване, всеки може да оспори изборите

Бившият депутат и настоящ член на „Нова република“ Борис Станимиров заяви, че проблемът с машинното гласуване е трябвало да се реши с решение на парламента преди разпускането му през януари, за да се избегне настоящият сложен правен казус, който поставя под заплаха провеждането на изборите.

„Дайте си сметка, че при положение, че имаш ясен и еднозначен законов текст, ако не дадеш възможност на хората да изберат да гласуват машинно, то утре всеки български гражданин може да оспори провеждането на изборите. Не казвам, че ние ще го направим, но всеки човек може да постави въпроса, че не е имал възможност да упражни правото си на глас според закона. Това е абсурд“, категоричен бе Станимиров.

По думите му осигуряването на машините за машинно гласуване е толкова важно, колкото всяко друго нещо, което пише в закона. „Нито Цветозар Томов, нито аз, нито вие, имаме право да казваме дали някое законово положение е по-важно или по-малко важно. Член 206 от Изборния кодекс казва, че гражданите гласуват на хартия или машинно и трябва да им се осигури това право“, каза Станимиров.

Той подчерта, че с колегите се от „Нова република“ периодично са отправяли питания към правителството какво се случва с машинното гласуване, записано като вариант за гласуване в закона от 2014 г.

„Ние сме задавали въпроса и в режим на парламентарен контрол. Един от срамните моменти на 43-тия парламент бяха безобразията, които се вършеха в Изборния кодекс, мръсният консенсус в това да се отрежат българите в чужбина от възможността да гласуват. Ние от „Нова република“ тогава се възпроивихме силно. Във времето, в което парламентът се занимаваше с подобни безобразия, можеше много пъти да се постави въпросът и за машинното гласуване. Никой не го постави очевидно, отговаряше се високомерно и с общи фрази и всъщност се оказа, че никой не си е мръднал пръста за 2 години да приложи закона“, смята бившият депутат.

Станимиров е категоричен, че рискът от масово обжалване на изборния процес обаче е съвсем реален.

„Служебният премиер и кабинетът му вместо да правят пиар на БСП за изборите нека да видят какво е правено с организацията на изборите, защото тяхната задача по Конституция е да проведат честни избори. На бюрото на служебния премиер трябва да стои Изборният кодекс. Така че да се хваща и да прави избори по закон“, прикани Станимиров.

По думите му личи огромна политическа наглост. Ако често критикуваме, че се гласуват лобистки закони, които обслужват мръсни интереси, то тук виждаме, че вече не си правят труда да не гласуват непочтен закон, а просто се постига консенсус, че законът няма да се прилага, отбеляза той.

Според Станимиров, машинното гласуване е интелигентен начин, по който хората могат да гласуват бързо и без грешки. Машинното гласуване изключва възможността от неотчитане на преференциален вот, например, добави бившият народен представител.

„На машинната бюлетина няма възможност на екрана да поставиш хиксчето извън квадратчето, така че бюлетината да стане невалидна, няма възможност да не преброиш преференцията, защото там брои машината. Тя спестява целия труд на изборните комисии, които след това броят множество хартии, описват ги в протоколи, където числата се пишат и замазват, влачат се бюлетини в чували“, категоричен е Станимиров.

„Машината дава безпристрастно резултата, който може да бъд епроверен с хартиените фишове, ако някой има съмнения. Може би някой има интерес изборите да не се случат по цивилизован и безспорен като проверка и резултат начин“, подчерта още той.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …