вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Борис Гончаров: Последната масова хакерска атака бе демонстрация на сила

Борис Гончаров: Последната масова хакерска атака бе демонстрация на сила

Миналия петък станахме свидетели на една от най-мащабните хакерски атака през последните месеци. Mного от големите социални мрежи и новинарски сайтове бяха недостъпни на територията на САЩ. Според специалистите атаката е извършена от хиляди отделни устройства от целия свят, които генерират извънредно голям трафик в продължение на часове.

Това ли е новият начин за противопоставяне в мрежата и каква е целта на кибератаките – коментира специалистът по киберсигурност Борис Гончаров.

„Целта може да е с политическа или финансова изгода. В този случай става въпрос за демонстрация на възможности и сила, не можем да говорим за финансови измерения“, категоричен е експертът.

По думите му за пръв път сме станали свидетели на толкова голяма и мащабна хакерска атака, при която е атакуван определен DNS доставчик, който е сред водещите такива.

Гончаров обясни, че ресурсите стават все по-малък разход при подобни атаки, както и са били исползвани милиони устройства, които имат връзка с интернет, но не са сложни като операционни системи.

„Те са лесно атакуеми, били са заразени със зловреден код и това позвалява да бъдат управлявани като една единица“, посочи Гончаров. Той допълни, че веднъж създадена тази мрежа може да бъде използвана и управлявана и от 1 човек.

„Това е началото на нова ера в интернет и тази атака показа колко е уязвима мрежата. Много трудно могат да бъдат спрени такива атаки, защото използват милиони устройства“, подчерта специалистът.

По думите му потребителите много трудно могат да разберат, ако устройството им е заразено. Той все пак посъветва хората да бъдат внимателни какви имейли отварят, както и какви сайтове отварят. Гончарова препоръча потребителите да се възползват максимално от секюрите услугите, които предлагат различни социални мрежи, например.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …