понеделник , 20 февруари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Борис Гончаров: Последната масова хакерска атака бе демонстрация на сила
KIBERSIGURNOST картинка

Борис Гончаров: Последната масова хакерска атака бе демонстрация на сила

Миналия петък станахме свидетели на една от най-мащабните хакерски атака през последните месеци. Mного от големите социални мрежи и новинарски сайтове бяха недостъпни на територията на САЩ. Според специалистите атаката е извършена от хиляди отделни устройства от целия свят, които генерират извънредно голям трафик в продължение на часове.

Това ли е новият начин за противопоставяне в мрежата и каква е целта на кибератаките – коментира специалистът по киберсигурност Борис Гончаров.

„Целта може да е с политическа или финансова изгода. В този случай става въпрос за демонстрация на възможности и сила, не можем да говорим за финансови измерения“, категоричен е експертът.

По думите му за пръв път сме станали свидетели на толкова голяма и мащабна хакерска атака, при която е атакуван определен DNS доставчик, който е сред водещите такива.

Гончаров обясни, че ресурсите стават все по-малък разход при подобни атаки, както и са били исползвани милиони устройства, които имат връзка с интернет, но не са сложни като операционни системи.

„Те са лесно атакуеми, били са заразени със зловреден код и това позвалява да бъдат управлявани като една единица“, посочи Гончаров. Той допълни, че веднъж създадена тази мрежа може да бъде използвана и управлявана и от 1 човек.

„Това е началото на нова ера в интернет и тази атака показа колко е уязвима мрежата. Много трудно могат да бъдат спрени такива атаки, защото използват милиони устройства“, подчерта специалистът.

По думите му потребителите много трудно могат да разберат, ако устройството им е заразено. Той все пак посъветва хората да бъдат внимателни какви имейли отварят, както и какви сайтове отварят. Гончарова препоръча потребителите да се възползват максимално от секюрите услугите, които предлагат различни социални мрежи, например.

Вижте също

FLOR картинка

„Психо“ на сцената на Сатиричния театър обещава добро настроение

Тази вечер е премиерата на пиесата „Психо“, затова и сцената на Сатиричния театър ще се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *