неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Борис Ангелов – как НАП се използва за разправа с медии

Борис Ангелов – как НАП се използва за разправа с медии

Основателят и журналист от в. „19 минути“ Борис Ангелов гостува в „Честно казано“ с подробности от скандалната информация за незаконно забогатяла данъчна директорка в НАП на име Илияна Христова, която по-рано бе разпространил чрез вестника и в интернет.

Всеки може да направи това разследване, стига да влезе в интернет и да влезе на сайта на Сметната палата, обясни той как се е сдобил с информацията.

„Прегледах няколко данъчни декларации, първата от които от 2013 г., и в нея се започва с апартамент в София от 142 кв.м, като не пише цена на придобиване. Същото се отнася за вила с вилно място и къща с двор, за лек автомобил за 48 000 лв., за налични парични средства и влог в банка за 105 хил. евро“, поясни той.

По думите му заплатата на въпросната дама е тайна, но според класификатора на държавните заплати тя би трябвало да е около 1562 лв. за шеф в НАП, така че на нейния фон аритметиката излиза трудно.

Според Борис Ангелов НАП се използва като маша срещу неудобни медии. Той разказа как по време на кабинета Борисов срещу вестника му е била поръчана данъчна проверка, която не е открила нищо, съчетана с проверка на физическо лице – на другия основател на медията.

Същите ревизии имаше и на други медии, твърди журналистът.

„При второто правителство (на Борисов), по някаква случайност точно в първия ден след първия тур на президентските избори, дойде нова ревизия, която вече започна с блокиране на сметки на фирмата, която е основна рекламна агенция на в. „19 минути“, разказа още той.

„19 минути“ започна да прави политически сондажи за кого биха гласували хората и бяха единствените, в които резултатът бе точно такъв, какъвто излезе на президентските избори, разказа още той. Ангелов твърди, че тогава на втория тур са започнали две проверки и на другия собственик на вестника.

Той обясни това „разсърдване“ на властта с факта, че при предишна кампания за местни избори, когато е било предложено увеличение на общинските данъци, те са реагирали негативно и са предупредили, че това ще навреди. Впоследствие са получили предупреждение да не пишат такива неща.

Чуйте подробности от Борис Ангелов:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …