събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Болгар – произходът на българите

Болгар – произходът на българите

„BOLGAR: тайните на нашия произход“ – това е заглавието на книгата, в която историкът Александър Мошев издига тезата, че култът към Бог Тангра е кабинетна грешка, че Хан Аспарух е силно преувеличена фигура в нашата история и че прабългарите не са наши прародители. Наистина ли всички тези твърдения може да се приемат за достоверни и как се разбиват митове в историята ни – попитахме самия автор на изданието.

„Името Аспарух е форма, която не е ясно дали е реална. Имаме я и като Исперих, и Аспарих. Реално, никъде в нашите извори не се споменава и тази титла Хан. В надписите се среща титлата „канас“, която от гръцки би могла да се разчита и като княз“, обясни Александър Мошев.

„Историческите факти имат подложка, но според мен цялостната конструкция е погрешна. Тази трикомпонентна теория траки-славяни-прабългари, реално не отразява истинската действителност. Ние сме потомците на старото местно население на Балканите, наричано със сборното понятие траки. Българи е просто име, което може да се мени, но е останало като най-устойчиво през вековете“, защитава тезата си младият историк.

Според Мошев, съвременните генетични изследвания показват, че тази огромна славянска общност, не е хомогенна. Т. нар. южни славяни, към които спадаме ние, показва сходства към гърците, румънците и донякъде италианците. Отделните славянски групи показват доста големи генетични различия.

„Вече има поне два големи генетични проекта у нас – единият е на БАН, който обхваща 850 проби от българи и другият, с център във Франция, ръководен от Евгени Делев. Интересното е, че и двата независими един от друг проекти, показват сравнително малки разлики“, обяснява Мошев.

„Истината е, че понятието Тангра се появява за първи у нас през 1926 г. допреди това Тангра като понятие за някакво предхристиянско божество, няма. Единственият надпис с името Тангра, най-вероятно е сглобка от две думи. Друг надпис с това име няма. Така че, всичко друго е една романтична митология и в това няма нищо лошо. Реалностите обаче не подкрепят подобни хипотези“, категоричен е историкът по отношение на езическия прабългарски бог Тангра.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

5 коментара

 1. Peter Gotchev Kadminsky

  Най- накрая !!!! Комунистическите учебници да се изгорят веднага! Бог Тангра, славянство и тракикомизъм – подайте им го в …………..!

 2. ©_Българионъ°

  Аспарух е непотвърдена „личност“. Освен Теофан и преписвачи (+монаха Сукри от арменското радио, който открил нечуван и невиждан до тогава (~1886г) ръкопис на Хоранаци, който всъщност не бил негов … и т.н.) – никой друг не знае за него. Е, естествено и допълнението към библейската история на асирийците, днес по-известна в „нАучните“ „ни“ среди като „Именник…“…. „Неговите“ (на Аспарух) „българи“ – още по-малко са „потвърдени“ (най-вече – археологически). „Докарвай“-те си българи от където Ви-ти се прииска, това няма да промени ФАКТА, че наименованието българи се е появило ТОЧНО ТУК, на земите на Балканите, и то далеч преди 681г.
  Родът Дуло носи имена използвани от сарматите в Боспорското царство. Едно от имената записани в боспорските надписи е Дулес. Подобно име се среща по-късно по „ромейската“ керамика около Мадара.

 3. ©_Българионъ°

  КАНАС не е нищо друго освен един стар вариант на титлата КНЯЗ** както доказа отдавна проф. Ганчо Ценов, а пълната титла КАНАС У БИГИ има значението КНЯЗ В БОГА ( КНЯЗ ОТ БОГА). Гърците дават превод EK TEOI ARXONTOS – от Бога владетел ( владетел в Бога).
  Никъде в изворите, в хрониките, по каменните надписи няма ХАН, нито КАН! „кан“ и „хан“ са една и съща дума произнесена по два различни начина. ХАН(КАН/ KHAN| е титла на монголо-тюркските владетели от Чингис( 1162 -18 август 1227) насетне. А българите не са нито монголи, нито тюрки.Впрочем има регистрирана тракийска титла AKENAS – VIII век преди Христа.
  Титлата е KANAC BIГI. Канас У Биги – Княза от Бога. BIГI – БИГИ е падежна форма на Бог.
  Бога, Бага, Биги. Канас е княз . Канас = Кня(е)с(з) Ако премахнем гласните то става още по ясно – Кнс =Кнс(з).
  Основната титла, запазена и в Именника е „княз“.

 4. ©_Българионъ°

  Възникването на бог Тангра и тангризма може точно да се датира – някъде началото на миналия-20-ти век (1926 г. ). Геза Фехер го предположи, Бешевлиев го създаде от две чертички.

 5. ©_Българионъ°

  Болгар? Само българите могат да казват БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИН, тези с „О“ и „У“ не са българи.