вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бойко Пенчев за честта на българския учител и нормалността

Бойко Пенчев за честта на българския учител и нормалността

Учителите са тези, които осъществяват една образователна реформа, и ако те я намират за безсмислена, не я разбират и я бойкотират, значи нищо няма да се получи.

Това заяви в един разговор за състоянието на образованието, за самочувствието на българския учител и за необходимостта от реформа Бойко Пенчев – журналист, писател, преводач, културолог и преподавател по литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По думите му е крайно време българският учител да получи статута на най-важния фактор в системата на образованието, тъй като той участва в най-важното производство – това на хора, личности и граждани, където всяка имитация и отбиване на номера е вредно.

Според Бойко Пенчев учителите се намират между два фронта – нормативните изисквания, залегнали в учебните планове, и учениците, с техните конкретни познания и виждания за света.

Учителят трябва да свърже тези реалности и именно в това той трябва да бъде улеснен – не само чрез заплащане, а чрез възможности за преквалификация, но най-вече – чрез свободата да има мнение и да подбира сам методите и материалите за своето преподаване.

Бойко Пенчев е убеден, че в България все пак има място за едно достойно професионално реализиране в това поприще,. Самият той работи със студенти и бъдещи учители и е свидетел, че за голяма част от тях учителството е кауза – въпреки невъзможните административни пречки.

Нужна е конкретна, а не снизходителна системна грижа от страна на държавата, категоричен е преподавателят.

Запитан какво според него е нормалността, към която в свое скорошно интервю казва, че трябва да се върнем с малки крачки, той отговаря, че това е да следваш правилата и да се опиташ да правиш най-доброто за себе си и за околните в техните рамки.

Да, звучи скучно, много хора смятат, че трябва обществото да се промени изведнъж, чрез революция, но това при нас обикновено се свежда до идването на поредния месия, казва Пенчев. И добавя: „Добрият месия и управник е онзи, който оставя хората в отделните сфери да работят нормално, който им създава условия за нормално съществуване по правилата“.

На въпрос къде да търсим източниците на самочувствието си като българи, той посочва, че мъжеството на разума е да приемем своята история и настояще такива, каквито са, със съзнанието, че самият народ – ние, сме ги избрали.

Гледайте целия разговор с Бойко Пенчев:

Вижте и репортажа за едно българско училище в Ню Йорк, което предлага алтернативно образование. То се управлява от родителите и не получава субсидии именно заради метода, който е съвсем различен от одобрените в българската образователна система:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …