понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бойко Ноев: Не може милиони да отиват за спорт и саниране, а за сигурността да няма пари

Бойко Ноев: Не може милиони да отиват за спорт и саниране, а за сигурността да няма пари

Какви са основните предизвикателства пред политиката за отбрана и защо трябва да има „Мисия Граница“ – темата в еМисия България коментира бившият военен министър Бойко Ноев.

„Финансовите ресурси на България са силно ограничени, а непрекъснато има призиви за увеличаване на разходите за отбрана. Затова парите за сигурността трябва да се използват по най-рационален начин“, категоричен е Ноев.

„Разбира се, армията не може да извършва полицейски функции, но може да опазва сигурността, а в случая мигрантският натиск е най-голямата опасност за нея в момента“, обясни експертът по отбрана.

„Евентуалното разполагане на армия по границата по-скоро включва неголеми подразделения, но като сглобени единици, а не като сега в насипно състояние и използвани като общи работници войници“, обясни още бившият министър.

„Опазването на границата ни в момента е приоритет номер едно, то е по-важно от изпълняването на съюзническите ни задължения в международни организации“, категоричен е Бойко Ноев.

„Не може забавянето на оградата на границата да се оправдава с липса на пари. Хвърлят се милиони за спортни съоръжения и милиарди за саниране, а за сигурността няма пари“, заяви експертът. „Нелицеприятно е лидери на политически сили да влизат в дебат за жици и метал“, допълни той.

„Начинът на модернизиране на армията е порочен и аз заявих това още в самото начало. Не може парите за следващите пет години да отидат само за два самолета и бойни кораби. Тези способности далеч няма да решат проблемите в армията“, категоричен е Ноев.

„Докарахме се до там, че силите ни за специални операции си купуват обувките и дрехите от битака“, не крие разочарованието си Ноев.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …