четвъртък , 22 март 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Бойко Борисов за приоритетите на българското европредседателство

Бойко Борисов за приоритетите на българското европредседателство

Премиерът на България Бойко Борисов, министърът на външните работи Екатерина Захариева и представители на дипломатическите ни мисии на най-високо ниво участваха в Традиционната годишна среща на посланиците на Република България във Военния клуб в София.

Събитието беше открито с приветствие от външния министър Захариева.

„Искам да ви поздравя и да ви благодаря, затова че вие сте отговорни, затова че представлявате България, затова че вие се грижите за нашите съграждани зад граница, че вие всеки ден 24 часа сте на линия“, каза тя.

Министърът обясни, че най-важната задача е председателството на ЕС, което поемаме от 1 януари 2018 г.

„Това е изключително важна и отговорна задача, защото е голяма възможност за България – да покажем, че можем да водим, да търсим компромис. Имаме късмет, че нашето европредседателство е през втората половина на мандата на Еврокомисията, това наистина е важна и голяма възможност за населението“, категорична е Захариева.

По думите й, най-важното нещо, което трябва да направим през тези оставащи месеци, е да разделим най-важните евродосиета така, че въпреки чувствителните за България политики, те да бъдат въведени до успешен край“.

В изявлението си пред посланиците, Бойко Борисов също акцентира върху основните цели на предстоящото ни европредседателство и анализира позицията и приоритетите на България в отношенията ни със страните от ЕС, както и в региона на Западните Балкани.

„Председателството е тип координация между държавите членки на ЕС, процес, в който трябва да се навлезе в проблемите на всяка една от тези държави. Председателството не значи управление, както мнозина се бъркат“, категоричен е Борисов.

Той коментира и срещите си с лидерите на Европа, акцентирайки върху факта, че в рамките на само един е провел разговори с президентите на Италия и Германия.

„Нашите предложения са в абсолютен унисон както с това, което Брюксел предлага, така и с интересите на България в политиката на Западните Балкани“, категоричен е премиерът.

Борисов разясни подробно и какви са политиката на България в сферата на енергетиката, като според него ние трябва да запазим стратегическите си позиции и транзитът на газ през газовия хъб да се осъществява у нас.

„Това е моята политика, която следвам неотлъчно, защото иначе България ще остане само клиент и съм го заявил пред ЕС“, допълни Борисов.

По темата за Брекзит, Борисов коментира, че усещането по време на преговорите е като последните срещи между двойка съпрузи, които се развеждат.

„Както винаги при развод, ще стане въпрос за пари. И аз, без да искам да съм лош пророк, мисля, че няма да се разберат“, смята премиерът.

Вижте цялото изказване на Бойко Борисов в следващото видео!

Вижте също

Статус на Таско Ерменков във Фейсбук за изборите в Русия предизвика скандал в парламента

Статус в социалните мрежи на депутата от БСП Таско Ерменков предизвика напрежение в парламента. Защо …