понеделник , 23 юли 2018
Начало / България избира / Бойко Борисов: Ще депозирам оставката на кабинета, задължително е свикването на Велико народно събрание

Бойко Борисов: Ще депозирам оставката на кабинета, задължително е свикването на Велико народно събрание

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в първия работен ден ще депозира оставката на кабинета и смята за задължително свикването на Велико народно събрание. Заявката за оставка дойде веднага след като стана ясно, че кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева губи надпреварата за президентския пост от Румен Радев, подкрепен от БСП.

„Искам да поздравя г-н Радев, да поздравя колегите от ДПС, колегите от ДСБ, които направиха всичко възможно това да се случи и тези, които гласуваха за г-н Радев. При новата ситуация в парламента, сега от резултатите в изборите, става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Не само не могат да се направят реформи, но дори и бюджета не може да се приеме. При това положение само тази част от РБ и ГЕРБ няма как да имат мнозинство в парламента. Ние в първия работен ден ще депозираме оставката на този кабинет. Излезе ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други. Могат спокойно при връщането на мандата да си направят парламент и да управляват“, заяви премиерът.

„Искам да се знае, че положихме огромни усилия. Държава се управлява трудно, особено в тежката международна ситуация, в която е света. Трябваше да се съобразявам за Избирателния закон с прищевките и на Реформаторите, и на патриотите. Има ново мнозинство, което се обяви явно. Тези, които ни упрекваха в задкулисие и договорки с ДПС, трябва да ми се извинят и на мен, и на ГЕРБ.
Ще си направим добър анализ в партията, ще направим добри анализи на кметовете в страната и ще им потърся много сериозно отговорност. За тези 2 години не можем да направим трети компромис“, подчерта Борисов.

„Радан Кънев направи всичко възможно център-дясно да се разбие. Ние сме опозиция сега по волята на народа“, добави Борисов. Той коментира и референдума като каза, че над 3 милиона и половина българи желаят промяна.

„Вече свикването на ВНС е задължително. Голяма част от хората се чувстват неудовлетворени. Трите въпроса от референдума, ще настояваме, ще участваме и ще гласуваме да влязат в сила и да станат закони. Субсидията за политическите партии от 1 лв. ще даде възможност на олигарсите да участват в изборите, а с тези пари да се отчитат бели сметки. Изведнъж се оказа, че Радев, някакви безработни хора са го спонсорирали. Да отидем на 0 лв., мажоритарен вот и да се намали броят на депутатите. Виждам много грешки, но ние сме партия, която се учи от грешките, вземаме си поуки и ги поправяме. Винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си“, подчерта министър-председателят.

„Всеки ден даваме видими неща, магистрали, жп-линии, театри, санирани училища, под 8% контрабанда на цигари в България. Категорична е победата на Радев, категорично е желанието на БСП да управлява. Категорично е срещу нас да застанат всички останали. Призовавам г-н Плевнелиев да поиска от БСП да му дадат списък със служебно правителство и да го назначи от името на БСП. Оставяме една подредена държава“, каза още Борисов.

Цецка Цачева също поздрави Румен Радев за категоричната победа и благодари на всички хора, които са подкрепили кандидатурата й. Тя посочи, че не си е позволила по никакъв начин да излиза с популистки твърдения.

Цачева посочи, че парламентарната група на ГЕРБ ще реши дали тя са се върне начело на Народното събрание. „Готова съм да си подам оставката не само като председател, но и да напусна парламента. Част от вината е моя, но ще има достатъчно време за анализи и решения“, добави Цачева. Тя коментира и въпроса за Велико народно събрание.

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

5 коментара

  1. Стига сте ревали и от двете страни.Цецка си беше неизбираема.Не виждам света да пропаднал с новия избор на Радев.Поне не е мушмула.

  2. Уви, raia, назад ни върнаха именно ГЕРБ с наглото си, авторитарно и крадливо управление! Жалко, че народът толкова се подлъга по тях, та ги крепи 10 г. Да, бяха именно овце, гласувайки за Борисов! Но този път припознаха в Радев точният човек! Дори това, че бе издигнат от БСП не попречи да бъде избран. Изглежда, или не живеете в България, или сте извисена над обществените проблеми, които за вас явно са нещо незначително.

  3. И след като българските граждани са толкова глупави и гласуват за човек които ще ни върне на зад 30 години заслужават да си получат това и без да се оплакват повече, овце са българските граждани. Сега си понесете заслуженото с 30,40 години назад. Браво на овцете

  4. По подготвен човек от Цецка нямаше. Комунистите и партизаните от низинити от от истинското им потекло няма просто какво да ни предложат на нас младите. Олигарсите крадоха до такава степен и са толкова богати че просто няма какво ново да ни предложат. Напред здраво в падението на България с новите кражби!!! Бкп=падение,бандити, лъжи, кражби, измами, бандитски групи, концлагери,изнасяне на националните богатства и падение на България=Бсп

  5. Цецка Цачева беше неизбираема, и Борисов много добре знаеше това. Просто трябваше пак някой друг да поеме отговорността за неговия личен провал като управленчик, а той самия да може отново да излезе от цялата каша без драскотина. Този филм Бойко ни го е предлагал доста пъти вече, но много шарани продължават да се ловят на въдицата.