сряда , 18 юли 2018
Начало / България избира / Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не са гласували и за които изборният ден продължава с призив да отидат до урните.

„Ние успяваме да накараме българската демокрация да заработи. Имаме още около час да се включим в това надигане. Обръщам се към вас, защото знам, че има страшно много хора, които са готови за тази алтернатива, но не са го направили, защото са се притеснявали, че техният глас ще бъде изхвърлен“, заяви Христо Иванов. Той благодари на всички, които вече са подкрепили „Да, България“ и на тези, които предстои да го направят.

„До голяма степен сега българската диаспора ще определи дали властта ще бъде за тези, които ви прогониха от страната“, подчерта Христо Иванов.

В Северна Америка вотът набира скорост и хората продължават да гласуват. В Бостън за 5 часа са гласували над 500 души, посочи Ралица Василева. Биляна Николова е в Торонто, Елена Хотинова следи избирателната активност в Чикаго. Христина Тишева от Ню Йорк обобщи, че секциите този път са две и няма опашки.

В 21,10 ч. започна пресконференцията на ГЕРБ в централата на партията, която Би Ай Ти излъчи на живо. Бойко Борисов заяви, че резултатите все още не са окончателни. Той благодари на всички българи, които са участвали на тези избори – не само на симпатизантите на ГЕРБ, но и на тези, които са гласували са другите политически партии.

„Срещу нас имаше един достоен съперник. Искам да поздравя БСП и Корнелия Нинова за тази мъжка битка. От доста време се озорихма в едни избори. Уважение и към всичките избиратели на другите партии, които дадоха гласа си за тях. Резултатът, който имаме до момента е категоричен. Ние постъпихме морално и подадохме оставка. Този резултат потвърди, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия. Надявам се, този пък с малко компромиси, защото предния път те бяха много“, заяви Бойко Борисов.

Той изрази надежда бързо да се състави правителство и обяви, че в кратки срокове ще се проведат консултации. По думите му, за пореден път десницата в българия категорично е победила социалистите, според резултатите към този момент. „За външната политика – няма да има компромиси за вмешателство в политиката“, категоричен е той.

Даниел Кадик от „Фридрих Науман“ гостува в студиото на Би Ай Ти и коментира думите на Бойко Борисов. Кадик каза, че Борисов е този, който ще се опита пръв да сформира кабинет, но за това му е нужно мнознство. Кадик се чуди дали няма смекчаване в отношението към БСП, но по думите му, това няма да е лесна задача. Кадик каза, че при него средното постижение е две години и половина или три на власт.

„Като гледам какъв парламент се създава, ще бъде доста трудно да се сформира едно стабилно правителство, коеот да стартира реформи преди председателството на България на ЕП“, заяви Кадик.
„Отново имаме много ниска избирателна активност. Малко съм разочарован от резултата на „Да, България“, защото мисля, че нямаше да е зле да имат представители в парламента. 50% от хората нямат доверие на политическия процес в България“, обясни още той.

Кадик призова българите да се ядосат, а да отидат да гласуват, за да се опитат да променят ситуацията. „Недейте да гласувате за същите хора. Те нищо няма да променят“, призова Даниел Кадик.

Журналистът Елена Цанева е в студиото на Би Ай Ти в Чикаго заедно с Ралица Василева и коментира резултатите от изборите. „Как българският избирател иска да промени нещо, след като гласува за същите лица. Аз съм много изненадана. Изненадана съм и че има много по-малка активност на тези избори“, обясни Цанева.

Тя разказа, че много хора са споделили с нея, че няма да гласуват. „Като че ли отчаянието кара българина да вдигне ръце и да се предаде“, добави Цанева.

Вижте също

Избори 2017 – първи данни, анализи и коментари след края на изборния ден

Би Ай Ти ви предлага специалното изборно студио в деня на парламентарните избори с водещи …

3 коментара

  1. Мартин Иванов

    И след като станаха ясни 100% от гласовете в чужбина – Христо Иванов Прокопиев е извън Народното събрание, където не му е мястото, тъй като щеше да защитава само корпоративните интереси на Иво Прокопиев – Фараона!

  2. Прокопиев

    Иванов продължава с неадекватното си поведение. Поне когато загубиш битката имай достойнството да си го признаеш и да се извиниш, че си излъгал толкова народ. То ако Иванов ги притежаваше тези качества, нямаше да избяга от властта при първия сблъсък и по-трудна ситуация. Цял месец пък ни лъга, че щял да се бори с мафията. Еми видя се колко хора ми вярват на глупостите/

  3. Хора като Христо Иванов, които освен гръмки лозунги, не предлагат друго, са много противни. Добре, че се провалиха на изборите.