петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Бойко Атанасов: Чух, че съм нещастник и предател

Бойко Атанасов: Чух, че съм нещастник и предател

Следовател Бойко Атанасов заяви, че очаква да го „опраскат“ и да му случат „други неща“, след като през миналата седмица разбуни духовете, казвайки, че в столичното следствие има шпицкоманда, която действа само по поръчка и то срещу министри и премиер, и се отчита директно на главния прокурор Сотир Цацаров.

„До момента, в прокуратура, когато се е говорело за нещата, свързани с работата в нея, никога не се е разминавало нито на прокурор, нито на следовател“, каза Атанасов в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

По думите му обаче обществото вече се е променило и гражданският контрол се е завишил.

„Хората и в самата система са започнали да се събуждат. Досега, когато е ставало въпрос за престъпления, извършени в прокуратурата, никога хората не са се интересували до такава степен“, посочи той.

Атанасов подчерта, че през последната седмица срещу него са започнали проверки, като са се случили „номерата“, правени му от 2004 г. досега.

„Веднага се започна с проверки и търсене на слаби места, за да бъда хванат в несправяне с работата, неидване навреме на работа, за да бъда уволнен“, подчерта той.

Следователят припомни, че през 2005 г. дори е бил направен опит да му бъдат подхвърлени наркотици.

Атанасов каза още, че от прокуратурата му е било подсказано, че се унищожават материали по делото КТБ.

„В понеделник излезе информация, че са намерени в контейнери такива документи.

Тогава прокуратурата се подигра, че ровя в кофата за боклук,

никой не направи проверка, а на другия ден в 10 ч дойдоха, за да питат какво имаше“, посочи следователят.

Той разказа и за срещата със следователи, свикана от главния прокурор след разкритията на Атанасов.

„Срещата беше много хубава, от гледна точка на организацията – толкова ръководство на прокуратурата не се беше събирало досега на едно място. Започна се едно изказване, което беше съсредоточено върху моята личност. Чух, че съм нещастник и предател“, подчерта Атанасов.

По думите му тези определения за него са били казани от прокурори. Атанасов допълни, че ако някой тогава е излязъл да го подкрепи, рискувал да загуби работата си.

Водещият пък припомни, че Атанасов е поискал оставката на главния прокурор за неизпълнение на служебни задължения на 9 февруари с писмо до европейски институции, президентството и ВСС.

Главният прокурор от началото на мандата си е затруднил максимално работата на разследващия апарат,

категоричен е Атанасов.

Той заяви, че през 2013 г., малко след като първият кабинет „Борисов“ подаде оставка, е бил викан от тогавашния шеф на столичното следствие Петьо Петров, познат като Петьо Еврото, за да му бъде обяснено, че трябва да оглави нова структура, която да разследва „бившите управляващи от ГЕРБ“.

Атанасов посочи още, че има образувани дела срещу почти всички, минали през управлението през последите 20 години, като делата са срещу неизвестен извършител. Сред тези дела е и за „Авиоотряд 28“. По думите му те са прекратени, но когато е необходимо могат пак да бъдат в ход.

„Прокуратурата дава индулгенция – прикрива престъпления, като не ги разследва“, категоричен е още той.

По думите му в Румъния прокуратурата работи, тъй като има „сито за магистратите“.

„Проверява се дали даден магистрат е склонен към корупцията. Ако това се направи у нас, нещата ще се променят само в рамките на 1 година“, уверен е той.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …