петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Богословът Адолф Мартин-Ритер: Религиите се възраждат

Богословът Адолф Мартин-Ритер: Религиите се възраждат

Има възраждане, ренесанс на религиите и трябва да разширим понятието религия. Това вече не са само традиционните религии, а то обхваща и езотеричното. Т.е. По-голям обхват има понятието религия.

Това каза световноизвестният германски протестантски богослов и църковен историк Адолф Мартин-Ритер. Той коментира в студиото на Би Ай Ти темата за християнството, исляма и Европа и страховете от цивилизационни и религиозни сблъсъци.

„Срещата с исляма води последица след себе си, а именно, че много светски хора се обръщат назад към своите забравени религиозни корени. Поради тази причнина, според мен, религията е много по-важна, отколкото дълго време сме мислили“, категоричен е богословът.

По думите му, днес сме свидетели на сблъсък на религии и сблъсък на цивилизации.

На въпрос дали християнството може да се използва за политическо влияние, Ритер посочи, че отговорът се крие в това дали християните ще се оставят да бъдат манипулирани или в религията ще намерят възможност да направят срещата с исляма по разбиращ начин.

„Единствено няма да се стигне до война на културите и религиите, ако християните уважават исляма, но се чувстват призвани да покажат как те са по-различни от исляма. Ако не се диференцираш, тогава вървиш по пътя на фундаментализма“, подчерта богословът.

„Ако се изправиш към различния с разбиране, силите, които избуяха в исляма, ще бъдат победени от тези, които търсят разбирателство. Иначе ислямистите ще печелят повече от умерените“, допълни той.

Адолф Мартин-Ритер ще участва с доклад на тема „Християнството, ислямът и Европа” в конференция по повод 75-тата годишнина на покойния български църковен историк проф.Христо Стоянов Христов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …