неделя , 23 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Богословът Адолф Мартин-Ритер: Религиите се възраждат
BOGOSLOV картинка

Богословът Адолф Мартин-Ритер: Религиите се възраждат

Има възраждане, ренесанс на религиите и трябва да разширим понятието религия. Това вече не са само традиционните религии, а то обхваща и езотеричното. Т.е. По-голям обхват има понятието религия.

Това каза световноизвестният германски протестантски богослов и църковен историк Адолф Мартин-Ритер. Той коментира в студиото на Би Ай Ти темата за християнството, исляма и Европа и страховете от цивилизационни и религиозни сблъсъци.

„Срещата с исляма води последица след себе си, а именно, че много светски хора се обръщат назад към своите забравени религиозни корени. Поради тази причнина, според мен, религията е много по-важна, отколкото дълго време сме мислили“, категоричен е богословът.

По думите му, днес сме свидетели на сблъсък на религии и сблъсък на цивилизации.

На въпрос дали християнството може да се използва за политическо влияние, Ритер посочи, че отговорът се крие в това дали християните ще се оставят да бъдат манипулирани или в религията ще намерят възможност да направят срещата с исляма по разбиращ начин.

„Единствено няма да се стигне до война на културите и религиите, ако християните уважават исляма, но се чувстват призвани да покажат как те са по-различни от исляма. Ако не се диференцираш, тогава вървиш по пътя на фундаментализма“, подчерта богословът.

„Ако се изправиш към различния с разбиране, силите, които избуяха в исляма, ще бъдат победени от тези, които търсят разбирателство. Иначе ислямистите ще печелят повече от умерените“, допълни той.

Адолф Мартин-Ритер ще участва с доклад на тема „Християнството, ислямът и Европа” в конференция по повод 75-тата годишнина на покойния български църковен историк проф.Христо Стоянов Христов.

Вижте също

gerdzhik

Огнян Герджиков подложен на кръстосан огън от новите депутати

Новите депутати спешно повикаха служебния премиер Огнян Герджиков за обяснения относно неговата кадрова политика. Препитването …