понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Богомил Манчев: Ако АЕЦ „Белене“ бе корупционен проект, щеше да работи

Богомил Манчев: Ако АЕЦ „Белене“ бе корупционен проект, щеше да работи

Поредната порция задявки на прокуратурата с темата енергетика. Гост в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич е Богомил Манчев, който наскоро бе оправдан от съда. Той коментира проекта АЕЦ „Белене“, обвиненията на прокуратурата срещу бивши министри, енергийните пъзели и загадки.

„Съчиниха една невярна теза, дадоха я на прокуратурата и съда с обвинения за присвояване на пари“, обясни Манчев.
Той коментира министрите на енергетиката с повдигнати обвинения, сред които и Румен Овчаров.

„Г-н Бойко Борисов не е длъжен да разбира нито от строителство, нито от атомна енергетика“, подчерта Манчев като посочи, че определението за АЕЦ „Белене“ като „гьол“ показва, че експертите са си свършили работата. Той разказа детайли за баластровата възглавница, защо е било предоставено на „Атомстройекспорт“.

„Проектът „Белене“ е кръщаван всякак, но ако този проект е корупционен щеше да работи“, подчерта Манчев.

Енергийният експерт коментира и думите на Румен Овчаров, ЦУМ-гейт и енергийните масони. Той призова Илиян Василев да даде обосновка на цената за „Уестингхаус“ като подчерта, че трябва да стане ясно защо технологията за „Уестингхаус“ е толкова висока.

„Реактори от типа на АЕЦ „Белене“ работят в Индия. Започва строителство и в Иран. А в България държавата каза, че няма средства“, заяви Манчев. По думите му, едно от правилните решения е да има публично-частно партньорство като каза, че има много голяма вероятност да се намери стратегически инвеститор.

Той каза, че не вижда нищо лошо в това, 49% от проекта да вземе Русия. „Това е като един човек, който може да плува, но ние 10 години се опитваме да го удавим и той все изплува“, направи сравнение енергийният експерт.

„Проектът безопасен ли е? Да. Одобрен е и има право на живот в европейската общност“, категоричен е Манчев. По думите му, единствената зависимост е проблемът с доставката на ядрено гориво.
Според него трябва да се завърши енергийната стратегия, която съществува няколко години. По думите му, ще бъде грешка, ако започнат да се изграждат 7-ми и 8-ми блок.

Той каза, че цената на енергията в момента не е адекватна в България като посочи, че гражданите плащат малко.

Чуйте целия разговор с Богомил Манчев в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …