неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Боби Филипс: Не очаквайте промяна на визовия режим при Тръмп

Боби Филипс: Не очаквайте промяна на визовия режим при Тръмп

Боби Филипс, преподавател по политически науки в Американския университет в България (АУБ), коментира ситуацията след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и прогнозира, че отношенията между България и Америка няма да се променят, освен, ако не се случи нещо извънредно. Той прогнозира и че няма да има облекчение на визовия режим за българи при управлението на Тръмп.

„Не смятам, че ще има особена промяна в отношенията между България и САЩ след избора на Доналд Тръмп за президент. Така или иначе външната политика на САЩ действа на автопилот, а отношенията между България и САЩ се базират на междуправителствени споразумения, така че няма как те да не се запазят в същия вид“, смята Филипс.

Според него промяна може да настъпи единствено, ако се случи нещо необичайно – ако се появи криза или друго подобно събитие. „В подобни ситуации президентът наистина се налага да взема решения в много по-голяма степен. Но ние знаем какво биха направили от администрацията на Тръмп“, добави Филипс. Според него няма да се стигне до сериозна промяна.

Той смята, че някои отношения няма да са от такова значение. „Струва ми се, че Европа е от все по-малко значение за Тръмп и бъдещето му управление. Със сигурност не е толкова важна, колкото беше за президента Обама“, коментира преподавателят.

„Ясно е, че трансатлантическото търговско споразумение няма бъдеще. То няма да се случи. Що се отнася до отношенията между САЩ и ЕС, мисля, че това, което предстои, е да минат на по-ниско ниво. Те не влизат в полезрението му, Брюксел не влиза в полезрението на Тръмп. Не вярвам, че ще прояви особен интерес към Брюксел или ЕС. По-скоро ще комуникира една по една с отделни държави и ще развива връзките си с определени страни“, добави още Филипс.

Според него със сигурност ще станем свидетели на охлаждане на отношенията между България като част от ЕС и САЩ, както и на търговските взаимоотношения. Той прогнозира, че едва ли ще има нови инициативи в областта на търговията. „Идеята за ново търговско споразумение с ЕС също едва ли ще се осъществи. А конкретно с България, не мисля, че отношенията ще се променят драстично, защото търговските отношения на България със САЩ са същите като на ЕС и САЩ. В по-голямата си част те ще се запазят, освен, ако не се случи нещо извънредно“, прогнозира преподавателят.

„Трябва да видим върху какво Тръмп ще се фокусира и какво ще игнорира. Ако се случи нещо, при което той трябва да обърне внимание на България, той ще започне да мисли в тази посока. Но в противен случай нещата ще останат така и България няма да попадне в полезрението му. Основният му фокус и приоритет ще е Китай и отношенията му с Китай и до известна степен отношенията с Русия“, убеден е Боби Филипс.

„По отношение на идеята за промяна на визовия режим, мога да кажа, че сега не е моментът. Не мисля, че може да се случи, защото посланието от Тръмп ще бъде по-скоро да не се променя нищо и нищо да не се либерализира. Не става въпрос за падането на визовия режим с България конкретно, а по-скоро цялостната политика ще бъде нищо да не се променя, а по-скоро да няма отваряне на граници, а затворени врати“, смята преподавателят по политически науки.

Чуйте целия разговор с него в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …