понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Боби Бобев: Турция има огромно влияние на Западните Балкани

Боби Бобев: Турция има огромно влияние на Западните Балкани

Балканистът и дипломат Боби Бобев коментира ситуацията в Сърбия и на Балканите след опита за преврат в Турция и политиката, която поведе президента Ердоган след него в контекста на посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в региона.

„Предизвикването на предсрочни избори, когато се чувстваш силен в политиката, е познат ход. Особено при една толкова мощна парламентарна подкрепа“, коментира Бобев по повод новото правителство на Александър Вучич. „Сърбия играе в две посоки – поддържа добри отношения и със Запада, и с Русия. Доколко обществото вярва на Вучич е отделен въпрос. Но изведнъж той се оказа човекът, който се опитва да символизира една прозападна и проевропейска линия. Президентът Николич е с проруските настроения. Много характерно е, че при посещението на Байдън той каза – вас никой не ви насилва да избирате“, обясни Боби Бобев.

Балканистът посочи, че Воислав Шешел е взел около 7% от депутатските места, но според експерта, той никога няма да може да бъде някакъв фактор в политическия живот на Сърбия. „И в предишни години тези опити за радикализация не можеха да водят до по-сериозен резултат. Шешел организира демонстрация при посещението на Байдън, но призивите му не могат да имат някаква особена сила“, смята Бобев.

Според балканиста, сърбите ще простят за бомбардировките, но за това е нужно време. „Джо Байдън изрази съболезнования за хилядите жертви, но не изрази съжаление за бомбардировките“, посочи Бобев. Той цитира Александър Вучич, който казва, че „разсичането на гордия възел е да се признае независимостта на Косово, но ние не можем да го направим“.
„В психиката на хората това вече започва да се променя. Сръбските политици отдавна знаят, че Косово никога няма да бъде тяхна територия отново. Но все още е публично самоубийство да се изправиш и да кажеш – ние ще признаем Косово“, убеден е Бобев.

Той подчерта, че Турция има много силно влияние в страните от Западните Балкани. „Турция присъства политически и много силно финансово и икономически. Само преди няколко месеца Ердоган направи огромно посещение в Хърватия. Влиянието е налице. От особено голямо значение е как ще продължат отношенията на Турция в Вашингтон и Брюксел“, смята балканистът. Според него, в момента Турция е в много силна позиция и може да си позволи да извива ръце заради натиска върху Европа вследствие на бежанските и имигрантските вълни през последните две години.

„Мерките, които се вземат некоординирано, фактическото отпадане на Шенген като такъв, всичко това оказва влияние. През последните години тези вълни дойдоха в много лош момент от гледна точка на това, че от Турция до Хърватите, всяка една страна имаше вътрешнополитически проблеми и това се отрази“, коментира Боби Бонев.

Вижте целия разговор с балканиста и дипломат Боби Бобев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …