сряда , 12 декември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Близо 1500 лв е средният доход на лице от домакинството у нас. Има ли ръст в разходите?

Близо 1500 лв е средният доход на лице от домакинството у нас. Има ли ръст в разходите?

В края на миналата година доходите и разходите на домакинствата у нас са се увеличи съответно с 9,3 и 13,2%. Разчетите са на Националния статистически институт.

Общият доход средно на лице от домакинството за периода октомври, ноември и декември е бил почти 1500 лева, което е над 100 лева повече в сравнение със същия период на 2016 г.

Най-голяма част от доходите на семействата са от заплати – повече от половината. Всеки четвърти разчита на пенсията си, следват хората, които живеят от самостоятелна заетост и от социални обезщетения и помощи.

Най-много са разходите на домакинството за храна и напитки, следват разходите за жилище, които включват плащането на текущи сметки за ток, вода и поддръжка. Следва перото за данъци и социални осигуровки, транспрот и съобщения, малко повече от 3 % са парите, които се отделят за култура и образование, а те са малко под 50 лева за тримесечие.

Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2017 г. е 1 449 лева. Това е с над 100 лева повече от година по рано – 1325 лева.

Най-много средства българинът получава от работна заплата – близо 54%. Следват доходите от пенсии, самостоятелна заетост и от социални обезщетения и помощи.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …