понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Бизнесменът Васил Василев: Ясно беше, че посещението в Иран ще е безрезултатно

Бизнесменът Васил Василев: Ясно беше, че посещението в Иран ще е безрезултатно

Бизнесменът Васил Василев коментира, че още в самото начало е било ясно, че посещението на правителствената делегация в Иран ще бъде безрезултатно. В предаването „Просто Диков“ той посочи, че и за иранските милиарди сме се оказали на опашката.

„Познавам Иран много добре, може би съм единственият българин ходил в къшата на Хомейни, прекарал съм дълго време там и познавам хора и от върховете на бизнеса, и от високите политически кръгове. Знам, че с Иран е трудно да се работи, както и с всяка друга страна, но иранците са добронамерени към българите“, коментира Василев.

„Нито едно подобно посещение, било то в Иран, Малайзия, Сингапур, Аржентина, ще бъде неуспешно, ако не се подготви поне месец предварително както по линия на държавата и сектора, който държавата иска да развива, така и по линия на частния бизнес. Подобни импровизирани визити, в които изведнъж в самолета се натоварваат една купчина министри и много бизнесмени, които отиват там и започват да търсят партньори, с които да водят разговори, винаги са довеждали до нулев резултат. Защото всяка държава гради своята политика в отношенията с отделните страни, вкл. и с нас, и трябва да е много слабо развита страна, за да си позволи импровизации и в момента на пристигането на българската делегация да започне с нея разговори, че и да стигне до някакво споразумение“, обясни Васил Василев.

„Ние сме на опашката на преговори с Иран, защото този процес трябваше да започне около половин година преди вдигането на санкциите. Това означаваше още тогава да отидат български представители, които да започнат разговори за сътрудничество по темите, в които Иран и ние имаме интерес да развиваме отношенията си. Сега вече иранският пазар е пълен – там бяха французи, англичани, германци, американци, бразилци, перуанци, пакистанци, индийци, унгарци, чехи, всички те отидоха преди нас“, допълни още бизнесменът.

По думите му тези, които най-много са спечели, са французите, които „преди вдигането на санкците подготвиха почвата и на деня, в който бе гласувано вдигането на санкциите грабнаха куфарчетата и заминаха за Техеран“.

„Те си отвориха огромна ниша на иранския пазар, само защото добре бяха изчислили кога да започнат разговорите, какво могат да предложат и кога да отидат за да сложат на масата офертите си“, категоричен е Василев.

„Важното при едно такова посещение е, когато се подготвят документите за съструдничество, внос или износ, когато отиде министър-председател, президент, то той оказва влияние на другата страна да бъде по-благослонна към въпросния договор или компания, с които ще сътрудничим. Това е същността и затова президентът на Франция, канцлерът Германия, премиерът на Италия, президентът на САЩ ходят с цяла група бизнесмени – но затова се подготвят месеци по-рано. Не зная икономическото министерство и този министър да са направили нещо, каквото и да е в тази област, а това е функция на министъра на икономиката и на екипа му“, подчерта още бизнесменът.

Той посочи, че не вярва и на информацията за износ на пчелен мед към Иран, защото не може държавата да преговаря за износ на мед, когато тя самата няма нито един кошер.

Относно евентуалната продажба на реактора за Белене на Иран, Василев каза, че това е възможност премиерът Бойко Борисов да покаже, че единственият вариант е да се построи АЕЦ „Белене“ след обявяването на търг за инвеститори.

„Струва ми се, че ходът с Иран идва да покаже невъзможността да се намери друго реение за Белене освен строителството му. Борисов е изправен пред силен външен натиск и за да му устои той трябва да има аргументи, трябва да каже – какво да правя 168 хил. евро на ден е лихвата на 550-те млн. евро, да продължавам ли да ги плащам при положение, че не мога или да намеря някакво решение, но такова няма нито в Иран, няма в Йордания, няма никъде другаде. Т.е. единственото решение е – обявява се търг и се викат всички, които имат да интерес да достроят Белене и да произвеждат електроенергия, която да продават по широкия свят, което е нормалната бизнес логика“, подчерта Васил Василев.

Вижте информацията, която представи правителственият пресцентър на предаването „Просто Диков“ относно свършеното от правителствената делегация в Иран:

 

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …