понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Бизнес за милиони между САЩ и Мексико

Бизнес за милиони между САЩ и Мексико

Мексико е най-големият икономически партньор на Съединените щати след Китай. Ще се промени ли това, ако между двете страни бъде построена стена – коментира кореспондентът на Би Ай Ти в граничния щат Аризона Ивайло Везенков.

Икнономическите отношения са много по-различни от това, кеото се опитват да внушат много политици. Отвъд нелегалните емигранти и търговията с наркотици, реалността изглежда по следния начин. Стоки за един милион долара преминават на всяка една минута през границата. Мексико е 11-та иконимическа сила в света. Стабилно Мексико означава успех и за САЩ. Повече от 30 процента от стоките в Аризона идват от южната съседка – предимно плодове, зеленчуци и хранителни стоки, каза той.

Северноамериканското търговско споразумение за свободна търговия осигурява милиони работни места и възможност за бизнес. По-конкретно – 14 милиона работни места дирекнто зависят от въпросното споразумение, допълни Везенков.

Около 35 милиона души с мексикански корени живеят в САЩ. В същото време Мексико продълажва да е предпочитана дестинация за много пенсионери, Около 1 милион американци живеят в Мексико в момента.

Много малко хора знаят, че Мексико е най-големият производител на телевизори в света. За САЩ всеки ден пътиват автомобилни части за милиони долари.

Във видеото можете да видите коментар на генералните консули на Мексико и на САЩ в Ногалес, град от двете страни на границата.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …